Cum sa...

#curatenie bucatarie #bucatarie #curatenie

Care sunt locurile din bucatarie pe care uiti sa le cureti?

Daca ai fi intrebata care e locul cu cele mai multe bacterii din casa, probabil ai raspunde baia, nu? Dar stiai ca numarul bacteriilor din bucatarie poate fi si de 100.000 ori mai mare decat al celor din baie? Faptul socant a fost relevat de International Hygiene Home Truths Study.

Mai mult decat atat, studiile arata ca in chiuveta de bucatarie se pot gasi mai multi germeni decat in vasul de toaleta. Dar, pe langa chiuveta, exista si multe alte locuri pe care deseori omiti sa le dezinfectezi si care pot acumula un numar infricosator de bacterii.

Vrei sa stii care sunt? Iata-le:

Spatiul de sub dulapurile de bucatarie

Daca ai optat pentru dulapuri de bucatarie cu picioare, de tipul celor care au un mic spatiu sub compartimente, atunci e bine sa stii ca acela e unul dintre principalele locuri unde se adauga praf, firimituri si tot felul de resturi. Tocmai pentru ca spatiul acela nu e vizibil, poti tinde sa il neglijezi. Recomandarea specialistilor este ca, pe langa maturatul sau aspiratul zonei respective, sa folosim si un detergent de pardoseli care nu doar curata, ci si igienizeaza. Formula Asevi Cian are un PH neutru care ii imbunatateste eficacitatea, dar asigura si eliminarea microbilor de pe pardoseala.

Interiorul cuptorului cu microunde

Daca obisnuiesti sa folosesti un cuptor cu microunde pentru a incalzi mancarea, afla ca, in timp, va adaposti multa grasime intarita. Desi nu-i vezi interiorul atunci cand intri in bucatarie, este bine ca regulat sa iti amintesti de el si sa ii faci o igienizare corespunzatoare. Un truc pentru a face grasimea din cuptorul cu microunde mai usor de curatat este sa pui intr-un castron apa si zeama de lamaie si sa incalzesti compozitia pana aproape de fierbere. Vei vedea ca, ulterior, grasimea din cuptor va fi mai usor de indepartat.

Sertarul cu tacamuri-vesela din interiorul dulapului

Pentru ca in aceste locuri depozitezi vasele, stim ca iti vine greu sa iti faci timp pentru a le scoate de acolo si a curata locul regulat. Totusi, tocmai pentru ca aici tii farfurii, oale si tacamuri, aceste locuri nu trebuie neglijate. Caci pe langa bacteriile pe care nu le putem observa cu ochiul liber, e posibil ca in timp sa ai surprize neplacute de... proportii; precum gandacii.

Manerele de la usile dulapurilor si de la frigider

Unele dintre cele mai des uitate locuri la curatenie sunt chiar manerele, adica acele suprafete pe care pui cel mai des mainile. E foarte important ca nicio curatenie sa nu rateze manerele daca vrei ca munca ta din restul bucatariei sa nu fi fost in zadar. Foloseste pentru aceasta sarcina un produs cu tripla actiune dezinfectanta: bactericida, fungicida si virucida: Gerpostar Plus Asevi care are o formula fara lesie, ceea ce il face sigur de utilizat si in spatiile in care traiesc copii sau animale de companie. Mai mult decat atat, poti sa il utilizezi pe orice suprafata lavabila din casa, inclusiv pe jucariile celor mici (doar sa clatesti suprafata ulterior).

Tocatorul din bucatarie

Da, acel obiect care iti atinge direct mancarea pe care o prepari. Food&Hygiene Facts a demonstrat ca tocatorul poate retine o acumulare de bacterii cu 200% mai mare decat vasul de toaleta (aceleasi procente terifiante se aplica si buretelui de vase). Specialistii spun ca nici macar spalatul regulat dupa fiecare utilizare nu schimba prea mult acest aspect. Recomandarea este sa ai 2 tocatoare pe care sa le alternezi, facand pauza cu fiecare (timp in care microbii dispar).

Ia spune-ne, stiai despre aceste locuri ca sunt adevarate palate pentru bacterii? Sau tu le curatai regulat si pana sa-ti spunem noi?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea