Aparatul care trebuie scos din priza dupa fiecare utilizare este prăjitorul de pâine. Desi pare inofensiv, acesta poate reprezenta un risc major daca ramane conectat la curent, chiar si atunci cand nu este folosit. Motivul? Componentele interne pot pastra o mica incarcatura electrica, ceea ce poate duce la supraincalzire si, in cazuri extreme, la incendii.
De ce este periculos sa lasi prajitorul de paine in priza?
1. Poate cauza scurtcircuite – Firimiturile de paine care se acumuleaza in interior pot intra in contact cu componentele electrice si pot provoca un scurtcircuit.
2. Consum inutil de energie – Chiar daca nu functioneaza, multe prajitoare de paine moderne au un sistem standby care continua sa consume curent.
3. Risc de supraincalzire – Daca aparatul ramane in priza o perioada lunga de timp, exista riscul ca unele componente sa se deterioreze si sa provoace un incendiu.
4. Accidente casnice – In special in casele cu copii mici, un prajitor de paine lasat in priza poate deveni periculos daca cei mici il pornesc accidental.
Ce spun specialistii?
Inginerii in electrocasnice recomanda ca orice aparat care genereaza caldura printr-o rezistenta electrica sa fie scos din priza dupa utilizare.
„Prăjitorul de pâine functioneaza pe principiul incalzirii rapide a unor filamente metalice. Daca acestea raman conectate la curent, chiar si in standby, exista un risc crescut de defectiuni care pot duce la incidente neplacute”, explica Andrei Dumitrescu, specialist in siguranta electrocasnicelor.
Ce alte electrocasnice ar trebui scoase din priza cand nu sunt folosite?
Desi prajitorul de paine este cel mai periculos in aceasta categorie, si alte aparate ar trebui deconectate cand nu sunt folosite:
- Fierul de calcat – Poate ramane incalzit chiar si dupa oprire, ceea ce il face un pericol major.
- Aparatul de cafea – Unele modele moderne au componente care raman fierbinti si pot cauza accidente.
- Cuptorul cu microunde – Chiar daca nu este folosit, acesta consuma curent si poate avea scurgeri electrice in cazul unor defectiuni.