Cum sa...

#bec #bec led #bec cfl #inlocuire bec normal #tipuri de becuri

Becul clasic dispare! Ce alegi ca inlocuitor?

Epoca becului electric clasic se apropie de sfarsit. Americanii i-au pus deja cruce inca de la inceputul anului acestuia, iar acum vine randul europenilor. Ce inlocuitori poti gasi pe piata in locul eternelor exemplare cu consum exagerat de 75 si 60 W?

Denumiri noi

Daca nu esti in pas cu tehnica moderna, noile denumiri ale instrumentelor de iluminat te vor deruta. CFL, LED suna ca niste coduri dintr-o limba straina. Cu toate acestea sunt usor de interpretat: CFL (compact fluorescent lamp sau lampa fluorescenta compacta – n.r.) nu este altceva decat clasicul neon. Varianta LED este cea a becurilor cu diode emitatoare de lumina in locul filamentelor si gazelor rare folosite de becurile clasice. In incercarea de a reduce consumul energetic si poluarea, si Uniunea Europeana a interzis din 2010 folosirea clasicelor becuri cu filament cu consum mai mare de 75W.

Unde si cum

Adaptarea la noile cerinte ale politicii energetice globale nu ar trebui sa iti dea mari batai de cap. Tot ce ai de facut este sa selectezi becul potrivit pentru locul potrivit. Baia, bucataria, camera de zi sau dormitorul sunt incaperi care necesita, fiecare in parte, un anumit tip de luminozitate.

Forme si marimi

Sursa foto: huffingtonpost.com

Retortele de diferite dimensiuni, cu fasung, se numesc CFL. Pot fi folosite in diverse incaperi, in functie de dimensiunea lor si de durata zilnica de uzitare a becului. Avantajul consta in consumul redus de energie si in durata de viata mai lunga a becului.

LED-urile batranicioase

Becurile LED au durata mai mare de viata. Si chiar si o istorie mai indelungata. Descoperite in anii 60 si transformate din spoturi de club in emitatoare de lumina alba abia in 1993, fostele becuri din tavanul discotecilor clasice se dovedesc utile. Nu contin mercur spre deosebire de neoane. Au o durata de viata mai lunga decat concurentele CFL. Intensitatea luminii nu variaza. Becurile CFL au o medie de viata calculata la 10 ani, cu un consum mediu de trei ore pe zi. In acelasi timp, LED-urile au o durata de viata dubla la acelasi timp de uzura zilnica.

Sursa foto: ieslightlogic.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea