Cei mai priceputi bucatari stiu ca apa de la paste nu se arunca dupa ce le-ai fiert, pentru ca are proprietati speciale.
Ce poti face cu apa de la paste? Bucatarii au cateva trucuri exceptionale cand vine vorba de prepararea unor bucate. Multi arunca apa on care fierb pastele, dar aceasta este cu adevarat speciala. Ea poate avea numeroase intrebuintari si chiar iti va fi folositoare in bucatarie.
La ce poti folosi apa in care ai fiert paste
Pastele fainoase elibereaza amidon in apa in timpul fierberii, motiv pentru care ati observat ca aceasta devine albicioasa si are chiar un aspect usor neplacut. Prin urmare, cei mai multi o arunca atunci cand scurg pastele, fara a sti insa ca poate fi de mare ajutor.
Ajuta la inchegarea si ingrosarea sosurilor
Multi au observat in emisiunile de specialitate cum bucatarii pun peste sosul facut in timp ce fierb pastele cateva linguri din lichidul alb. Motivul? Da consistenta sosului fara a mai folosi faina sau amidon. Apa de la paste poate fi folosita in toate tipurile de sosuri: albe, rosii, de legume sau sos pesto (pe acesta din urma il va subtia).
Fasolea se inmoaie mai repede
Multe gospodine pun fasolea la inmuiat inainte de a o fierbe. Ei bine, apa in care ai fiert paste in prealabil grabeste procesul de inmuiere; in plus, fasolea va absorbi nutrientii din apa.
E buna pentru fiert legume
Mazarea sau lintea vor fierbe mai bine in apa de la paste si vor prinde o aroma deosebita; in plus, nu isi vor pierde din proprietati, cum se intampla in apa "chioara". Multi bucatari folosesc apa de la paste si pentru gatirea la aburi.
Foloseste-o la aluatul de pizza sau de paine
Un alt truc al profesionistilor este ca folosesc apa de la paste cand vor sa faca aluat datorita amidonului pe care îl conține deja. Poti sa o folosesti cand faci paine de casa, pizza sau diverse placintele sarate sau chiar clatite.
Apa de la paste, buna pentru flori
Nu mai arunca apa de la paste si pune-o la flori. Aceasta este bogata in nutrienti si minerale si ofera multe beneficii plantelor tale. Trebuie sa o lasi sa se racească, mai apoi sa o pui pe pamantul din ghiveci sau din gradina.
FOTO: Pixabay