Iata ce alimente tii prea mult in camara:
Quinoa
Termenul de valabilitate al cerealelor integrale precum quinoa si farro depinde in mare masura de continutul lor de grasimi. Caldura, aerul si umiditatea sunt primii trei dusmani ai cerealelor integrale, deoarece aceste elemente pot afecta in mod negativ uleiurile lor sanatoase, care, la randul lor, pot face ca cerealele sa rancezeasca in camara. „Cerealele ar trebui sa arate si sa miroasa intotdeauna slab dulce sau sa nu aiba nicio aroma. Daca detectezi un miros de mucegai sau uleios, cerealele si-au depasit apogeu”, afirma specialistii.
Praf de copt
Pungile de praf de copt si bicarbonat de sodiu isi vor pierde puterea de fermentare in timp, ceea ce inseamna o prajitura plata pentru tine. Poti testa puterea lor de fermentare cu acest experiment stiintific usor in bucataria ta: Amesteca bicarbonatul de sodiu cu otet si praful de copt cu apa fierbinte. Daca acestea fac spuma si bolborosesc, inseamna ca ingredientele sunt inca suficient de proaspete pentru coacere.
Biscuiti Graham
Ar trebui sa pui intotdeauna o punga deschisa de biscuiti graham intr-un recipient etans pentru a preveni patrunderea umezelii. Cu toate acestea, un lot nedeschis de biscuiti graham se poate invechi in punga in care sunt ambalati. Conform foodsafety.gov, biscuitii graham raman proaspeti in camara timp de noua luni.
Nuci si seminte
Vrei sa mananci nuci fara coaja, cum ar fi migdalele si alunele, in decurs de cateva saptamani pana la cateva luni. „Nucile si semintele au de obicei o cantitate mare de ulei in ele si acel ulei va incepe sa rancezeasca dupa cateva luni in camara”, a declarat Tryg Siverson, bucatar. Semnele de rancezire ale unei nuci sau seminte includ un miros de iarba sau de vopsea si un aspect intunecat sau uleios. Pentru prospetime optima si longevitate, puneti nucile si semintele intr-o punga transparenta pentru congelator si pune-le in frigider timp de pana la un an.
Cerealele
Dupa trei luni, o cutie de cereale deschisa se va strica din cauza expunerii la aer, insa o cutie sigilata ar trebui sa reziste pana la un an. Din nou, termenul de valabilitate poate varia, mai ales daca o cereala contine nuci, care sunt mai predispuse la rancezire.
Bomboanele
„Daca exista probleme de siguranta cu bomboanele, este de obicei o problema de calitate, nu o problema de data de expirare. In general, este foarte dificil ca bomboanele sa se strice, datorita continutului scazut de umiditate, dar depinde de bomboane”, a declarat Fadi Aramouni, PhD, membru al Food Science Institute.
Ceaiul
Pungile de ceai trebuie consumate in decurs de un an, deoarece uleiurile din ceai se vor invechi si vor da ceaiului de dimineata o aroma neplacuta. Acelasi lucru este valabil si pentru boabele si zatul de cafea. Potrivit Isabel Maples, nutritionist dietetician inregistrat, cel mai bine este sa consumi boabele si zatul in termen de doua pana la patru saptamani.
Zahar brun
O punga deschisa de zahar brun tinde sa se usuce si sa se intareasca din cauza expunerii la aer dupa patru luni in camara. Pune zaharul brun intr-o punga de plastic resigilabila sau intr-un recipient etans pentru a-l pastra moale si a-l face sa dureze mai mult.
Uleiul de masline
Lumina si caldura nu sunt prietenele uleiului de masline. Nu ar trebui sa te imbolnavesti de la o sticla veche de ulei de masline, dar o sticla deschisa poate avea un gust putin ciudat dupa sase luni. Daca nu folosesti uleiul de masline des, cumpara doar o sticla mica, astfel incat sa o poti folosi inainte ca aroma sa se strice.
Usturoi
Condimentul popular se pastreaza cel mai bine intr-o camara intunecata si racoroasa, la o temperatura de 15 grade Celsius, timp de trei pana la cinci luni, in pungi de plasa. „Atunci cand sunt depozitate prea mult timp, cateii de usturoi se pot zbarci sau pot incepe sa incolteasca”, conform University of California's Agriculture and Natural Resources.