Cum sa...

#alegere scule de mana #scule de mana

Alegerea sculelor de mana: sfaturi utile

IMPORTANT! Toata lumea este diferita, dar exista unele masuratori cheie care va vor ajuta sa selectati uneltele de mana care au dimensiunea potrivita pentru dumneavoastra. Veti avea nevoie sa cunoasteti lungimea mainii, manerul si dimensiunea palmei. Unii oameni pot fi capabili sa evalueze aceste masuratori doar daca potrivesc mana lor in raport cu un instrument. Altii ar putea prefera sa utilizeze masuratori precise.

 

Este posibil sa nu va ganditi prea mult la manerele sculelor dumneavostra de mana, desi ar trebui. Ele sunt singura legatura fizica dintre dumneavoastra si instrumentele folosite. Intr-o zi normala de lucru, puteti lucra cu aceste scule timp de sase ore sau mai mult. Folosirea manerului avand dimensiunea corecta poate reduce oboseala si poate spori productivitatea, poate imbunatati calitatea muncii dumneavoastra si poate reduce riscul aparitiei problemelor legate de mana si de incheietura mainii.

Pozitiile de incheietura ale incheieturii mainii pot duce la raniri repetitive si la reducerea fortei de prindere. Un studiu a constatat ca lucrul cu incheietura mainii a redus rezistenta mainilor cu 27%.

Utilizarea intr-un mod necorespunzator a unor scule de mana nepotrivite, poate rani muschii, tendoanele, sau nervii mainii, incheieturii mainii sau bratului. Aceste tipuri de leziuni se dezvolta in decursul timpului.

Simptomele precoce pot include dureri ale mainilor, ale incheieturilor, oboseala musculaturii mainilor. Daca aceste simptome devin tot mai frecvente sau diminueaza puterea de munca, atunci corpul are nevoie de odihna pentru a capata putere si a duce la bun sfarsit sarcina.

Tipuri de leziuni

Daca este folosit un instrument de mana care vibreaza, acesta ne determina sa tinem mana si incheietura mainii intr-o pozitie ciudata, inconfortabila sau necesita multa aderenta, astfel putem ajunge sa ne ranim si chiar sa ne oprim din proiectul aferent la care lucram.

Tipuri de leziuni:

 

  • Tendinita – dificultatea indreptarii degetelor;
  • Sindromul tunelului carpian – durere, furnicaturi si amorteala incheieturii mainii si palmei;
  • Sindromul vibratiei bratului mainii (degetul alb) – amorteala la nivelul mainilor si degetelor

 

Uneltele care sunt ergonomice sau proiectate ergonomic pot avea unele caracteristici foarte bune, dar doar avand o eticheta pe care este mentionat ca sunt ergonomice sau proiectate ergonomic, nu inseamna ca instrumental este mai sigur pentru a fi utilizat..

UTILIZAREA IN SIGURANTA

1. Selectarea unei scule de mana:

  • Este bine sa achizitionati unelte de mana care reduc riscul de ranire;
  • Confortul, durabilitatea si familiaritatea au cea mai mare influenta atunci cand achizitioneaza unelte de mana;
  • Unii muncitori iau deja masuri pentru a se asigura ca sculele lor de mana se potrivesc mai bine cu mana, prin slefuire, scurtare sau extindere a manerelor, prin adaugarea de manre sau prin schimbarea marimii manerului.

2. Alegeti o scula care:

  • Este conceputa pentru un anumit scop;
  • Se potriveste dimensiunii mainii dumneavoastra si este confortabila de tinut;
  • Tine incheietura dreapta;
  • Are un maner care se extinde dincolo de palma dumneavoastra, fara margini ascutite;
  • Necesita o forta minima de utilizat;
  • Ofera un echilibru, nu se intoarce inainte sau inapoi cand este tinuta;
  • Nu depaseste greutatea minima necesara pentru a face lucrarea.

3. Folositi unealta in siguranta

  • Tineti incheietura cat mai dreapta;
  • Daca manerul este prea mic, manusile pot ajuta;
  • Daca manerul este prea mare, schimbati manerul sau ajustati dimensiunea;
  • Manusile si ambalajele anti-vibratii vor imbunatati puterea de prindere si vor reduce numarul vibratiilor;
  • Utilizati capace sau pe sculele de lovire pentru a evita ranirea excesiva;
  • Selectati doua unelte cu manere care se extend dincolo de palma dumneavoastra si au o intoarcere cu arc si o pozitie de blocare.

SPATIUL

Este bine de luat in calcul atunci cand alegem sculele de mana si spatiul unde se va desfasura activitatea, deoarece daca spatiul este restrains, corpul vas ta in posture incommode, ce vor determina utilizarea unei forte maim re, ducand astfel la tot felul de leziuni.

Daca lucrati intr-o zona inghesuita si este necesara o forta mare, selectati un instrument care este tinut cu o priza de putere. O priza de prindere va produce mult mai putina putere decat o priza de putere.

Daca lucrati intr-un spatiu inghesuit, este posibil sa nu puteti utiliza un instrument cu maner lung. Utilizarea acestuia poate provoca pozitii incommode sau presiune de contatac, daunatoare mainii, in timpul utilizarii. In schimb, este bine sa utilizati un instrument care se potriveste in spatiul de lucru. Un instrument cu maner scurt, va poate ajuta sa ajungeti direct la tinta in timp ce va mentineti incheietura dreapta.

POZITIA CORPULUI

Posturile stanjenitoare fac presiune asupra corpului. In unele alegerea unei unelte de mana necorespunzatoare, poate afecta umarul, cotul, incheietura mainii, mana, sau postura spatelui. Alegeti un instrument care necesita o forta mai putin continua si poate fi folosit in pozitii incomode.

Exista multe tipuri diferite, stiluri si marci de unelte manual, folosite de lucratorii mestesugari. Utilizarea instrumentului potrivit este o lucrare esentiala, dar la fel de importanta este gasirea si utilizarea unei versiuni a instrumentului care vi se potriveste.

NU UITATI

  • Concentrati-va pe mentinerea mainilor in siguranta - nu doar la inceputul unei sarcini
  • Incercati sa va odihniti mainile in timpul zilei
  • Tineti instrumentele ascutite si in stare buna
  • Luati in considerare efectuarea exercitiilor pentru a intari muschii
  • Nu va ridicati sau nu va extindeti cotul atunci cand tineti un instrument greu
  • Utilizata unelte electrice atunci cand este necesar.

O scula de mana este ergonomica daca se potriveste in mana dumneavostra si este potrivita pentru munca pe care doriti sa o faceti prin utilizarea ei, ne transmit expertii CasaIdea.

Un instrument nu poate face toate lucrarile. Daca incercati sa utilizati o scula de mana pentru o activitate pentru care nu a fost proiectata, sarcina va fi mai greu de facut. Modul in care utilizati un instrument de mana este la fel de important pentru instrumentul pe care urmeaza sa il folositi. Incercati sa nu folositi o singura unealta pe o perioada de timp indelungata, facand acelasi lucru mereu si fara a va odihni.

O scula de mana buna imbunatateste productivitatea si va ajuta sa va faceti bine treaba.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului