Cum sa...

# racorire vara #ventilator #vara #caldura #canicula #aer conditionat

Aer conditionat sau ventilator - cum ne racorim mai bine vara?

Temperaturile ridicate de pe parcursul verii pot face ca orele petrecute in exteriorul locuintei sa creeze un disconfort destul de ridicat, uneori chiar periculos. Astfel, casa ori apartamentul devine un refugiu care ar trebui sa asigure un nivel ridicat de confort si o sursa de relaxare si racorire. Metodele de asigurare a unei temperaturi placute au crescut in varietate, astfel ca optiunile nu sunt nici putine, nici inaccesibile. Preferatele romanilor raman aerul conditionat si ventilatorul, insa care dintre aceste optiuni reprezinta o varianta mai eficienta si mai sanatoasa?

 

Gradul de confort oferit

Confortul este, cu certitudine, ceea ce cauti atunci cand alegi sa achizitionezi un aparat de aer conditionat sau un ventilator. Modul de functionare al acestora este diferit, iar impactul pe masura. Daca aparatul de aer conditionat raceste aerul din incapere si scade temperatura din camera, ceea ce asigura un nivel al confortului foarte ridicat, rolul ventilatorului este acela de a provoca senzatia de racorire prin evaporarea transpiratiei si a caldurii produse de organism. Posibilitatea de reglare a temperaturii dorite este un factor determinant in comparatia dintre cele doua optiuni, iar aparatele de aer conditionat castiga detasat acest duel.

Eficienta costurilor

Un criteriu foarte important care merita a fi luat in calcul inainte de a face o alegere este reprezentat de factorul financiar. Aparatele de aer conditionat sunt caracterizate de un consum de energie electrica destul de ridicat, iar pe timp de vara acestea sunt cel mai mare consumator dintr-o locuinta. De cealalta parte, ventilatorul poate sa asigure si el un nivel agreabil de confort termic, fara a consuma atat de multa energie. Bazat pe circulatia aerului si nu pe racirea sa, spre deosebire de aparatul de aer conditionat, ventilatorul presupune un consum de energie electrica mult mai scazut. Principiul de functionare este diferit, pentru ca ventilatorul nu raceste aerul dintr-o incapere, ci ajuta la evaporarea umezelii de la nivelul pielii.

Dincolo de costurile dedicate energiei, in ecuatie intra si pretul aparatelor in sine, care difera foarte mult. Daca un aparat de aer conditionat care asigura performante bune nu este mai ieftin de 1200 de lei, ventilatoarele sunt mult mai accesibile si pot fi cumparate chiar si la preturi mai mici de 100 de lei. Totusi, diferenta se justifica prin nivelul diferit de confort asigurat, dar si prin functiile mult mai variate pe care le ofera un aparat de aer conditionat. Spre deosebire de ventilator, acesta poate fi folosit si pe timp de iarna, avand si optiunea de a incalzi aerul. Pentru o eficientizare a costurilor legate de consumul de energie electrica, se recomanda montarea unui ventilator de tavan, care va creste efectul actiunii aparatului de aer conditionat si va ajuta la scaderea consumului.

Impactul asupra sanatatii

Aparatele de aer conditionat reprezinta o varianta destul de sanatoasa de racorire, atat timp cat persoanele din incapere nu se pozitioneaza exact in raza lor de actiune. Pe de alta parte, principiul pe baza caruia functioneaza ventilatoarele poate sa le transforme pe acestea intr-o amenintare la adresa sanatatii utilizatorilor. Specialistii sustin ca racorirea asigurata de ventilatoare nu este una adecvata, pentru ca provoaca deshidratarea si imbatranirea pielii, proces care are caracter ireversibil. De asemenea, cum ventilatorul nu raceste temperatura din incapere, utilizatorul trebuie sa se afle mereu in raza sa de actiune, pentru a-i simti efectele. Acest mod de actiune poate fi destul de riscant, pentru ca expunerea la ventilatie afecteaza nu doar pielea, ci poate sa aiba impact si la nivel muscular si osos. Prin expunerea indelungata la actiunea ventilatorului, utilizatorii risca aparitia de dureri musculare si junghiuri.

Daca din punct de vedere al costurilor ventilatorul este o solutie mai eficienta, pentru ca are un cost de achizite si un consum mult mai mici decat cele presupuse de un aparat de aer conditionat, acesta din urma este o varianta mai buna in ceea ce priveste gradul de confort asigurat si impactul asupra sanatatii utilziatorului. Alegerea uneia dintre solutii depinde si de aspecte precum frecventa utilizarii si nivelul caldurii din locuinta, astfel ca ea trebuie facuta in functiile de propriile posibilitati si preferinte ale utilizatorului.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea