Cum sa...

#spalare haine # ingrijire haine #haine

7 motive pentru care trebuie sa folosesti otet cand speli hainele

Utilizarea otetului in rufe va albi, va lumina, va reduce mirosurile si va inmuia hainele fara substante chimice dure. Otetul este ieftin si poate fi folosit in siguranta atat in masinile de spalat standard, cat si in cele de inalta eficienta. Atunci cand cumperi otet pentru rufe, alege otet alb distilat. Acesta nu contine taninuri (coloranti naturali din plante) care pot pata hainele. Daca ai doar otet de cidru, foloseste mai putin si dilueaza-l cu apa inainte de a-l turna direct pe haine.

Iata 7 motive pentru a adauga otetul la rutina de spalare a rufelor.

Alunga mirosul de mucegai

Lasarea prosoapelor ude in cosul de rufe sau a unei incarcaturi de haine ude in masina de spalat poate crea mucegai si un miros de mucegai. Pentru ca totul sa miroasa proaspat, umple masina de spalat cu apa calda, adauga 2 cani de otet alb distilat si porneste-o un ciclu complet de spalare. Executa apoi un al doilea ciclu complet cu detergent adaugat.

Stralucirea si albirea hainelor

Acidul acetic din otetul alb distilat este atat de bland incat nu va afecta tesaturile lavabile. Cu toate acestea, este suficient de puternic pentru a dizolva reziduurile (alcaline) lasate de ingredientele din sapunuri si detergenti. Adaugand doar 1/2 cana de otet la clatirea finala vei obtine culori mai luminoase si mai clare. Adauga otetul alb distilat la dozatorul de balsam de rufe sau adauga otetul manual la inceputul ciclului de clatire.

Combate mirosul de transpiratie

Umple o sticla cu otet alb distilat nediluat si pastreaz-o la indemana in baie pentru a indeparta mirosul de transpiratie si petele de pe hainele lavabile. Pulverizeaza otetul direct pe tesatura, in interiorul zonelor de la subrat, si lasa-l sa actioneze timp de cel putin 10 minute inainte de a arunca haina in masina de spalat. Daca tesatura se simte rigida inainte de spalare, foloseste o perie cu peri moi pentru a sparge reziduurile. Otetul va ajuta la taierea deodorantului rezidual ramas pe haine si va preveni ingalbenirea subratului.

Pastreaza culoarea neagra a hainelor

Adaugarea a 1/2 cana de otet alb distilat la ciclul final de clatire va indeparta reziduurile de sapun si detergent care fac ca hainele negre lavabile sa aiba un aspect tern.

Elimina de mirosurile de fum

Daca hainele pe care le speli miros a fum de tigara sau de trabuc, adauga 1/2 cana de otet alb distilat la ciclul de spalare. Pentru hainele si obiectele de mobilier care se curata doar la uscat, cum ar fi pernele si draperiile, umple cada cu apa foarte fierbinte si adaugati 1 cana de otet. Atarna hainele sau tesaturile deasupra apei aburinde si inchide usa pentru ca aburul sa poata patrunde in fibre.

Curata masina de spalat

O masina de spalat curata inseamna rufe mai curate. Spuma de sapun si depunerile minerale se pot acumula in furtunurile masinii de spalat, limitand fluxul de apa si performanta. De patru ori pe an, indeparteaza spuma de sapun si curata furtunurile prin rularea unui ciclu complet de spalare cu masina de spalat goala, folosind apa calda si 2 cani de otet alb distilat.

Curata fierul de calcat

Depozitele minerale pot bloca orificiile de aerisire a aburului si duzele de pulverizare ale fierului de calcat. Pentru a curata un fier de calcat si a indeparta aceste depuneri, umple camera de apa cu o solutie din parti egale de otet alb distilat si apa distilata. Aseaza fierul de calcat in pozitie verticala pe o suprafata rezistenta la caldura si lasa-l sa abureasca timp de aproximativ cinci minute.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare