Cum sa...

#organizare camara #amenajare casa #camara

7 lucruri de care sa tii cont cand organizezi camara

Ai pregatit cateva conserve din fructe si legume, mai ai proviizii de alimente sau alte produse si vrei sa le depozitezi pe toate in camara? Este indicat sa iti organizezi spatiul cat mai eficient ca sa poti avea mereu tot ce iti trebuie la indemana. Insa, chiar daca regasim o camara in aproape toate locuintele, stim cu totii ca aceasta incapere este adesea neglijata in ciuda faptului ca importanta sa nu este mai mica decat cea a dulapurilor pentru haine sau a holului de la intrarea in casa. Daca a venit timpul sa faci ordine in camara, iata cateva lucruri ce te vor ajuta sa o transformi intr-un spatiu functional si bine amenajat:

1. Alege designul pe verticala

Unul dintre cele mai importante aspecte de acre trebuie sa tii cont atunci cand iti organizezi camara este sa exploatezi intreaga suprafata a peretilor, pe verticala. Orice camara bogata se bazeaza pe rafturi rezistente si incapatoare, insa ai grija sa le montezi pana aproape de plafon ca sa ai loc pentru mai multe lucruri. In cazul in care stii ca obiceiurile de depozitare difera si ca sunt perioade cand ai mai multe sticle decat borcane sau cutii, atunci instaleaza rafturi reglabile pe care sa le ajustezi in functie de tipul produselor ce vor fi pastrate in camara.

2. Depoziteaza alimentele in recipiente transparente

Intr-o camara plina de bunatati iti va fi mult mai usor sa gasesti ceea ce cauti daca folosesti recipiente transparente, care sa-ti permita sa vezi culoarea si textura alimentelor. Poti alege cutii din plastic si borcane in care sa aranjezi orice, de la paste si orez la muraturi, conserve si condimente. In general, formele patrate si dreptunghiulare iti pot face viata mai usoara. De asemenea, iti va fi de ajutor sa alegi si capace pentru borcane in culori diferite, pentru a mentine mai usor ordinea in camara, dar si prospetimea alimentelor.

3. Investeste in suporturi rotunde pentru colturi

In general, colturile din camara fie raman adesea nefolosite, fie sunt umplute cu lucruri pe care le gasesti cu greu. Ca sa ai acces facil la orice produs din zona de depozitare, instaleaza suporturi rotunde in toate colturile rafturilor din camara, iar in acest fel vei avea totul la vedere.

4. Eticheteaza recipientele din camara

Ori de cate ori depozitezi ceva in camara, in borcane, sticle, pungi sau cutii de plastic, ai grija sa-ti adaugi si o eticheta. Rezuma-te la ceva scurt si relevant, cum ar fi tipul alimentelor, anul prepararii ori ingredientele ca sa poti gasi rapid ceea ce cauti, in special atunci cand esti in plin proces de gatire.

5. Foloseste cosuri pentru depozitare

In orice camara exista tot felul de produse, alimente si accesorii dificil de asezat pe rafturi. Acestea iti pot da mari batai de cap, asa ca foloseste cosuri pentru a le organiza in mod eficient. In acest fel le vei gasi cu usurinta atunci cand o sa ai nevoie de ele.

6. Grupeaza articolele pe categorii

Imparte rafturile pe sectiuni ca sa poti gasi rapid lucrurile din camara. Fara indoiala, borcanele cu gem nu ar trebui sa stea langa cele care contin sos de rosii. Creeaza categorii si gaseste-le un loc special sau grupeaza-le in functie de continut. De pilda, poti aseza in partea superioara alimente care rezista mai bine la cadura, precum faina sau orezul, la mijloc aseaza gemurile, compoturile si muraturile pentru ca temperatura e constanta, iar jos pune sosuri, conserve si zacusca.

7. Incearca sa depozitezi produse si pe usa

Usa poate deveni si ea un spatiu de depozitare generos, dar pentru recipiente usoare si nu foarte voluminoase. Monteaza cateva rafturi speciale, inguste, sau mici buzunare in care sa pui pungi, borcane mici, legume, fructe uscate ori sticlute cu sosuri.

Aseaza alimentele in functie de frecventa folosirii, sorteaza si reorganizeaza periodic camara ca sa te asiguri ca mentii ordinea si disciplina. Acest spatiu este un aliat de incredere pentru orice persoana care-si doreste sa fie intotdeauna bine aprovizionata si sa aiba la indemana alimentele, accesoriile si produsele necesare pentru a-si putea simplifica procesul de gatire.

Sursa foto: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea