Cum sa...

#produse ardente #sanatate #produse casnice

6 produse casnice care pot afecta sanatatea

Multe persoane incearca tot mai mult in utima vreme sa adopte obiceiuri sanatoase si sa foloseasca produse ecologice chiar si de uz sanitar.

Ei bine, exista pericolul ca de multe ori tocmai astfel de produse sa ne expuna unor substante toxice. Unele pot provoca alergii, eruptii cutanate, boli respiratorii sau tulburari neurologice.

Iata de de ce bine sa stim ce produse de uz casnic ne pot face rau.

1. Vase de gatit antiaderente


Tavile antiaderente au fost introduse pe piata in anii '60. In acel moment, se credea ca sunt cele mai bune inventii. Cu toate acestea, de-a lungul timpului s-a constatat ca acoperirea lor cu teflon ar putea duce la eliberarea unele gaze toxice daunatoare sanatatii.

Potrivit celor de la EPA, Agentia pentru Protectia Mediului din Statele Unite, Teflon are efecte cancerigene la om. S-a vorbit despre infertilitate, tulburari de imunitate si probleme de crestere prenatala.

Totusi, aceste efecte par sa apara numai la temperaturi foarte ridicate, astfel incat utilizarea lui la caldura mica sau medie ar putea reduce riscurile.

2. Sticle de plastic

Sticlele de plastic nu numai ca au un impact semnificativ asupra mediului, dar pot provoca efecte negative asupra sanatatii. Multe dintre ele contin o substanta numita bisfenol A (BPA), substanta chimica industriala care se utilizeaza tot din anii '60. Despre BPA s-a spus ca poate duce la deteriorarea sistemului endocrin.

Asa se face ca multe companii au inceput sa foloseasca plastic fara BPA. Totusi, s-a mai descoperit ca aceasta nu este singura substanta toxica pe care o gasim in plastic. Dimpotriva, acesta mai contine PVC (clorura de polivinil), dar si polistiren.

3. Produse conventionale casnice


Produsele conventionale de curatare a gospodariei contin substante volatile care pot provoca diferite tipuri de boli. Componentele sale pot afecta negativ sanatatea si sunt legate de deteriorarea ficatului si a rinichilor.

Toxinele si fumurile pe care le emit irita sistemul respirator si cresc reactiile inflamatorii din organism.

Contactul sau cu pielea poate provoca arsuri si alte reactii nedorite. Din acest motiv, este promovata utilizarea produselor de origine ecologica sau a celor ale caror companii au modificat formulele pentru a le face mai putin daunatoare.

4. Produse insecticide si erbicide

Produsele de insecticide si erbicide sunt tot mai prezente in case. Problema este ca ai sai compusi chimici dauneaza mediului.

Si, desi nu observam, acesti compusi sunt absorbiti in organism, ceea ce duce la deteriorarea multor organe. De fapt, erbicidele au fost legate de dezvoltarea dificultatilor renale si a problemelor de fertilitate.

La randul lor, insecticide precum cele folosite impotriva furnicilor si gandacilor ar putea cauza afectiuni in tractul respirator si in sistemul nervos central.

5. Sapunuri si geluri antibacteriene

S-a demonstrat ca utilizarea excesiva de sapunuri si geluri antibacteriene contribuie la aparitia de noi tulpini de bacterii rezistente la antibiotice. De fapt, acestea ar putea interfera cu functiile sistemului imunitar.

Triclosanul, o substanta gasita in peste 100 de produse de uz casnic, este asociat cu o mare parte din efectele sale negative. Creste sensibilitatea la atacul germenilor nocivi si, la randul sau, inhiba cresterea bacteriilor care protejeaza organismul.

6. Odorizantele pentru casa

Odorizantele pentru casa sunt utilizate pentru a neutraliza mirosurile proaste si pentru a lasa o senzatie de prospetime mai mult timp.
Cu toate acestea, ftalatii, substantele chimice folosite pentru prelungirea ”duratei de viata” a odorizantelor, ar putea provoca modificari hormonale, probleme de reproducere si afectiuni in sistemul respirator.

In plus, alte substante volatile care sunt eliberate odata cu aplicarea sa au fost legate de reactii alergice si probleme ale pielii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea