Cum sa...

# scoatere pete dificile #pete dificile #curatare pete

6 pete dificil de curatat si cum reusesti sa le scoti

Pentru ca tii la hainele tale, la tapiteria masinii sau la covoare, ai vrea sa le pastrezi aspectul impecabil cat mai mult timp. Totusi, exista accidente iar lucrurile se pateaza. In acele momente, trebuie sa intervii si sa le cureti eficient.

 

Majoritatea obiectelor pe care le patezi nu se spala la masina, fiindca se destrama tesaturile, asa ca au nevoie de o curatare uscata sau chimica. Nu te teme, exista solutii chiar si pentru petele dificile. Descopera care sunt petele cel mai greu de curatat si cum le indepartezi!

Pete de vin rosu

Din categoria petelor greu de scos fac parte cele de vin rosu, care-ti pot ruina buna dispozitie. Daca pata de vin este proaspata, pune imediat apa rece pe ea si presara putin bicarbonat de sodiu. Atinge usor, cu o carpa curata care sa absoarba vinul, fara sa freci materialul. Poti sa pui si apa cu sare peste pata si sa o lasi sa actioneze cateva minute. Ulterior, spala tesatura la o temperatura cat mai mare, cu detergent profesional. In cazul tesaturilor sau materialelor albe, poti indeparta petele de vin si cu inalbitor. Toarna putina apa pe pata si o picatura de inalbitor. Tamponeaza usor si clateste.

Orice ar fi, nu lasa pata de vin sa se usuce!

Pete de la animalele de companie

Petele provocate de animalele de companie sunt destul de comune, mai ales daca pisica sau cainele obisnuiesc sa petreaca timpul pe covor sau pe canapea. Indiferent daca vorbim despre pete de mancare, de urina sau de alte secretii, acestea trebuie eliminate rapid.

Locul este inca ud? Foloseste un prosop, care sa absoarba umezeala excesiva. Dupa, adauga intr-un recipient cu pulverizator o solutie pe baza de apa si otet, in parti egale. Amesteca bine si pulverizeaza lichidul asupra zonei afectate. Freaca usor, cu un prosop curat si lasa materialul sa se usuce. Daca ai scapat de pete, ocupa-te si de indepartarea mirosului.

De exemplu, mirosul de urina dintr-un covor poate fi eliminat cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. Aplica un strat generos si lasa bicarbonatul sa actioneze pret de cateva ore. Ar fi bine ca periodic, sa mergi la o spalatorie de covoare din sectorul 5, de unde-l vei lua ca nou!

Pete de ulei sau grasime

Ai patat articolele vestimentare cu ulei sau grasime? In acest caz, ar fi bine sa urmezi instructiunile de spalare de pe etichetele hainelor. Daca ai piese din tesaturi delicate, care nu pot fi introduse in masina de spalat, este indicat sa apelezi la servicii de curatatorie specializate.

Atunci cand tratezi pete dificile de ulei sau grasime, ai in vedere faptul ca te confrunti cu lichide uleioase, incompatibile cu apa. Astfel, sunt recomandate doar sapunurile sau detergentii puternici, care actioneaza impotriva grasimii. La domiciliu, poti sa folosesti pudra de talc. Indeparteaza excesul de grasime cu un prosop absorbant prin apasare si nu prin frecare, astfel incat hartia sa indeparteze cat mai mult ulei. Aplica pudra de talc si las-o sa actioneze cateva ore, dupa care o poti indeparta cu o spatula sau o lingura. Nu ai pudra de talc? O poti inlocui cu sare sau amidon de porumb.

Pete de sange

Si petele de sange sunt greu de scos. Cu toate acestea, chiar daca sangele se indeparteaza mai greu de pe tesaturi sau de pe diferite suprafete, nu este imposibil. Cu cat actionezi mai repede asupra petei, cu atat mai bine. Apeleaza intotdeauna la curatarea petelor de sange cu apa rece si nu fierbinte! Apa calda nu va face decat sa intareasca si mai mult pata, in niciun caz sa o indeparteze.

Asadar, lasa obiectul patat cu sange la inmuiat, cateva ore, dupa care spala-l manual sau in masina de spalat. Pentru articolele albe sau deschise la culoare, poti sa folosesti si inalbitori pe baza de clor.

Pete de cafea

Tesaturile sintetice sunt rezistente, asa ca nu te ingrijora daca le-ai patat cu cafea. Fie ca vorbim despre nailon, poliester sau spandex, sterge excesul de cafea cu o carpa curata si uscata. Apoi, inmoaie pata intr-o solutie cu apa calda si detergent de vase. Poti sa folosesti si otet.

Clateste zona patata cu apa calda si alege un burete pentru a indeparta orice reziduu. Urmeaza sa speli articolele normal, la masina de spalat. Majoritatea petelor de cafea ies dupa una sau doua incercari, atat timp cat nu sunt prea vechi.

Si materialele naturale precum bumbacul pot fi curatate de petele de cafea. Sterge excesul cu o carpa curata, pune pe pata un agent potrivit de indepartare a petelor si spala articolul vestimentar in mod obisnuit.

Pete de marker sau carioci

Nu in ultimul rand, putem vorbi si despre petele de marker sau carioci. Apeleaza la trucuri utile, care iti vin in ajutor. Petele de marker de pe pereti pot fi curatate cu fixativ de par si cateva servetele de hartie. Aplica fixativ pe perete si sterge energic petele, pana cand se estompeaza si dispar. Pentru blaturile laminate din marmura sau granit, ai nevoie de acetona si de dischete din bumbac.

Tine cont de aceste sfaturi si nu vei da gres! Daca petele persista, apeleaza la curatatorii sau spalatorii profesioniste.

FOTO: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea