Cum sa...

# cuptor mictounde #microunde

6 lucruri pe care NU ar trebui sa le pui niciodata in cuptorul cu microunde

 

Cuptorul cu microunde este o minune a tehnologiei moderne. Mancarea poate trece de la rece ca gheata la foarte fierbinte intr-o chestiune de secunde. Reduce timpul de gatit, accelereaza timpul de pregatire si, in general, usureaza munca bucatarului de acasa. Dar nu orice ar trebui sa intre intr-un cuptor cu microunde. Unele alimente, bauturi si recipiente pot elibera toxine, arde, se pot topi sau chiar exploda daca sunt prajite mai putin de un minut. Unele pot deveni chiar toxice.

Cateva dintre aceste alimente sunt destul de comune - poate chiar ai incalzit unul in cuptorul cu microunde in aceasta dimineata. Doar pentru ca nu s-a intamplat nimic rau nu inseamna ca nu se va intampla, totusi, asa ca protejeaza-te pe tine si pe ceilalti tinand aceste alimente departe de cutia fierbinte.

Ardei iute

Ardeii iuti rosii, portocalii sau verzi contin un compus numit capsaicina, care le confera senzatia de iuteala. Atunci cand ardeii sunt incalziti, in special varietatile ultra-hot, capsaicina se vaporizeaza in aerul inchis al cuptorului cu microunde. Deschiderea usii cuptorului cu microunde te expune la vapori care iti pot irita si arde plamanii, gatul, ochii si nasul.

Cum se incalzesc: Prajiti sau la gratar in loc sa ii pui in cuptorul cu microunde.

Oua fierte tari

Te-ai saturat de ouale reci pentru gustarea de la pranz, asa ca bagi unul in cuptorul cu microunde timp de 15 secunde. Totul pare in regula pana cand tai oul si acesta explodeaza - peste tot in birou, pe computer si peste tine.

Indiferent daca sunt in coaja sau decojite, ouale incalzite in cuptorul cu microunde elibereaza aburi. Aburul nu poate iesi din albusuri, astfel incat se creeaza presiune. Cand tai (sau mai rau, musti) oul, aburul se elibereaza instantaneu. Explozia rezultata te poate arde.

Cum sa incalzesti: Taie un ou in patru inainte de a-l incalzi in cuptorul cu microunde. Daca ai la dispozitie cateva minute, pune-l intr-o cana cu apa fierbinte si lasa-l sa stea timp de 3-5 minute.

Cana de apa

Este mult mai rapid sa incalzesti apa pentru ceai in cuptorul cu microunde decat sa astepti ca fierbatorul sa fiarba, dar economiile de timp te pot costa scump. Apa care se incalzeste singura in cuptorul cu microunde poate deveni rapid supraincalzita. Desi s-ar putea sa nu vezi bule, acestea se pot forma rapid atunci cand adaugi un pliculet de ceai, o lingura sau chiar doar miscati apa. In cazuri rare, aceasta poate chiar sa explodeze.

Strugurii

Nu acoperi fulgii de ovaz cu o mana de struguri si nu introdu intreaga farfurie in cuptorul cu microunde. Strugurii devin supraincalziti, iar pulpa zaharoasa se transforma rapid in plasma topita. Acestia ar putea exploda in cuptorul cu microunde, in timp ce amesteci sau chiar atunci cand iei o inghititura.

Ramasite de cartofi

Nu iti face griji, poti inca sa gatesti cartofii in cuptorul cu microunde. Dar daca te decizi sa ii reincalzesti mai tarziu, ia masuri pentru a evita ca acestia sa devina periculosi. Cartofii gazduiesc adesea Clostridium botulinum, bacteria botulismului. Atunci cand sunt gatiti si nu sunt depozitati imediat in frigider, sporii bacteriei se pot inmulti. Nici fierberea cartofilor la microunde nu va ucide bacteria, astfel incat cartofii din a doua zi ar putea provoca dureri de stomac.

Sos de rosii

Incalzirea sosurilor de rosii in cuptorul cu microunde se soldeaza adesea cu stropire. Caldura si aburul produse de sos atunci cand este incalzit au dificultati in a iesi prin sosul gros sau in jurul bucatilor de ingrediente. Aburul se acumuleaza pana cand este suficient de puternic pentru a izbucni prin - si pe peretii cuptorului cu microunde. In unele cazuri, sosul poate chiar sa explodeze atunci cand il amestecati, ceea ce ar putea duce la arsuri si, cu siguranta, la haine patate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare