Cum sa...

# trucuri curatenie casa #curatenie #curatenie casa

10 lucruri din casa pe care uiti mereu sa le cureti

Exista multe locuri pe care uiti mereu sa le cureti, dar in care se acumuleaza permanent murdarie, praf, bacterii si alergeni. Casa ta va straluci mereu de curatenie, daca iti vei aminti de fiecare data sa cureti urmatoarele locuri si obiecte:

Ventilatoarele de tavan

Pe ventilatoarele de tavan se asaza de obicei mult praf, mai ales cand acesta nu este pornit. Pentru a curata lamele ventilatorului, “imbraca” pe rand paletele cu o fata de perna, stergand usor. In felul acesta eviti ca tot praful sa cada peste tine in timp ce cureti. Curata ventilatorul in fiecare luna, atunci cand il folosesti mai des.

Draperiile si tapiteria

Foloseste aspiratorul pentru a strange praful care se depune pe draperii, perdele sau jaluzele, precum si pe tapiteria mobilei. Aspira cu atentie si intre pernele canapelei, daca exista, pentru ca acolo se acumuleaza de multe ori firmituri sau alte resturi de mancare. Tesaturile se pot spala la un ciclu delicat, in masina de spalat, o data pe an.

Intrerupatoare si manere

Intrerupatoarele si manarele sunt locuri pline de microbi, pe care multi uita sa le curete. Foloseste o solutie de curatare pentru a sterge intrerupatoarele de lumina, manarele de la usa si cele de la dulapuri. Aceasta operatiune ar trebui facuta de mai multe ori pe saptamana.

Electrocasnicele mari

In spatiile dintre frigider, aragaz si masina de spalat se acumuleaza frecvent praf, grasime si chiar resturi de mancare. Spala cat mai bine zonele accesibile dintre echipamentele de bucatarie. Curata aceste locuri cel putin o data pe luna.

Electrocasnicele mici

Aparatul de cafea: pentru a curata depunerile de murdarie, resturile de cafea si bacteriile, umple rezervorul aparatului cu parti egale de apa si otet si porneste-l. Dupa ce s-au umplut cateva cesti, opreste-l si lasa-l asa timp de o ora, dupa care clateste aparatul cu cateva cicluri doar cu apa.

Prajitorul de paine: sterge-l bine in exterior, apoi scoate tavita pentru firmituri si curata-o cu un butere.

Cuptorul cu microunde: scoate tava si pune-o in apa cu detergent de vase pentru a indeparta grasimea. Intr-un bol rezistent la microunde, pune apa si felii de lamaie si porneste cuptorul pana cand in interior se formeaza aburi. Dupa cateva minute, scoate bolul si sterge interiorul cuptorului cu un burete.

Pernele decorative si paturile

Pentru ca sunt folosite aproape in fiecare zi, pernele decorative si paturile acumuleaza praf, murdarie, pete si microbi. Unele perne pot fi spalate direct la masina de spalat, altele au nevoie doar de o aspirare usoara. In cazul paturilor, urmeaza instructiunile de intretinere de pe eticheta. Repeta operatiunea in fiecare anotimp.

Perne si pilote

Chiar daca sunt acoperite cu fete de perna si cearsafuri, spala pernele si pilotele o data la trei luni, pentru a indeparta bacteriile si mirosurile neplacute.

Umidificatoarele

Caldura si umezeala din umidificator creeaza un teren propice dezvoltarii mucegaiului si bacteriilor, contaminad apoi aerul, ori de cate ori acest aparat este utilizat. Foloseste otet pentru a curata baza si o solutie de inalbire pentru rezervorul aparatului. Clateste apoi bine.

Scurgerile de la dus si cada

Scurgerea de la baie se curata simplu si eficient cu bicarbonat de sodiu care se toarna pe scurgere si peste care se pune apoi otet, pana cand incepe sa formeze o spuma la suprafata. Lasa aceasta solutie sa actioneze 15 minute, apoi clateste cu apa fierbinte.

Draperia de la dus

Pe draperiile de la dus ajunge de multe ori sa se formeze mucegai. Pune draperiile in masina de slapat (verifica in prealabil eticheta cu temperatura de spalare recomandata). Adauga o cana de bicarbonat de sodiu pentru o mai buna curatare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea