Cresterea copilului

# sarcina 30 de ani # sarcina 20 de ani #fertilitate barbati #sarcina dupa 40 de ani #fertilitate #infertilitate

Vrei un copil? Iata ce sanse ai sa concepi, in functie de varsta

Nedrept, dar adevarat: in timp ce o femeie e fertila doar pana la menopauza, un barbat poate sa conceapa un copil chiar si la 80 de ani, deoarece organismul lui produce sperma toata viata. Afla care este cel mai potrivit moment de concepere a unui copil sanatos, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Mai multi ginecologi si specialisti in reproductia feminina si masculina de la Societatea Americana de Medicina Reproductiva si de la Centrul de Fertilitate din New York au explicat, pentru womenshealthmag.com, cum functioneaza ceasul biologic.

La 20 de ani

O femeie se naste cu 2-3 milioane de ovule, dar pana in prima parte a anilor 20 rezerva acestora scade la una-doua sute de mii, insa nu este motiv de ingrijorare. O femeie in jurul varstei de 20 de ani are 75% sanse sa ramana insarcinata in primul an de incercari.

In ceea ce priveste barbatii de pana in 25 de ani, calitatea spermei acestora nu este afectata de factori biologici, ci de factori exteriori, precum consumul exagerat de alcool si fumatul, spun specialistii americani. Dupa 25 de ani, calitatea spermei incepe sa scada.

La 30 de ani

Ovarele depoziteaza mult mai putine ovule decat la 20 de ani, eliminand cam 1.000 de ovule la fiecare menstruatie, iar rata fertilitatii scade din ce in ce mai mult. Cu toate acestea, o femeie pana in 35 de ani are 75% sanse sa ramana insarcinata, in decursul unui an. Dupa 35 de ani, probabilitatea sa ramana insarcinata ajunge la 54%, intr-un an de incercari. Din pacate, dupa aceasta varsta, creste si riscul nasterii unui copil cu sindromul Down. Astfel exista o rata de incidenta de 1 la 300 de cazuri, insa pentru depistarea acestor anomalii exista o serie de teste care se pot face inca din primele luni de sarcina. Si volumul de sperma al barbatilor incepe sa scada, iar spermatozoizii isi pierd din viteza si motilitate.

La 40 de ani

Probabilitatea ca o femeie sa ramana gravida este de 44% intr-un an, spun specialistii de la Societatea Americana de Medicina Reproductiva.

La barbati, volumul de sperma produs incepe sa se diminueze cu pana la 30%. Totodata, la barbatii de peste 40 de ani apare si riscul conceperii unui copil cu autism si cu schizofrenie.

Dupa 45 de ani

Odata trecuta de 45 de ani, o femeie are sanse foarte mici de a concepe un copil. Jumatate dintre femeile aflate la aceasta varsta devin infertile. Iar riscul ca femeile care raman gravide in aceasta etapa a vietii sa conceapa un copil cu sindromul Down este de 1 la 30.

Si calitatea spermei barbatilor scade si mai mult, din cauza ca poate fi afectata de aparitia unor boli cronice. Totodata, riscul ca o femeie sa piarda sarcina este dubla pentru cele care au un partener trecut de 45 de ani, fata de cele al caror partener are 25 de ani.

Foto:lilywell.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top
Top