Chiar daca obisnuiesti sa il lauzi tot timpul pe copil sau preferi sa il critici pentru a-i atrage atentia, vorbele tale il afecteaza. Indiferent de varsta acestuia, micutul tau va intelege din expresia fetei si din tonul vocii intentia vorbelor tale. Parintii trebuie sa fie constienti de impactul pe care le au vorbele lor asupra copiilor.
Nu eticheta copilul
Chiar si cuvintele care nu au o conotatie negativa, precum “Tu esti cel destept din familie” pot avea efecte nedorite asupra copilului.
In primul rand, pui foarte multa presiune asupra acestuia in momentul in care il “etichetezi”; fiecare copil vrea sa isi vada parintii fericiti si incearca sa se comporte asa cum doresc acestia, insa atunci cand ii oferi anumite atribuite copilului tau, acesta va incerca sa se ridice la nivelul respectiv.
De asemenea, atunci cand ii spui copilului ca este dragut sau ca este destept, ii distragi atentia de la alte posibilitati pe care le are.
Incurajeaza-l pe copil sa se exprime
Bineinteles ca incurajarile pot avea si un efect pozitiv asupra copilului, atunci cand iti completezi vorbele si cu limbajul non-verbal. Un ton al vocii cald, un zambet, bratele deschise fac prte din incurajarile pozitive.
In loc sa te grabesti in a-i da diferite atribute copilului tau, lasa-l pe acesta sa se exprime. De exemplu, atunci cand il intrebi cum i-a fost ziua, chiar daca stii ca a luat o nota proasta, nu te grabi sa spui ca stii deja ca acesta a avut o zi mai putin buna. Lasa-l pe copil sa se exprime in felul sau si sa afli perspectiva acestuia asupra lucrurilor.
“Nu ma asculti niciodata”
Evita sa folosesti cuvinte atat de puternice precum “niciodata”. Probabil ca nu te referi tocmai la asta, insa nu constientizezi faptul ca, pentru copil, cuvantul “niciodata” chiar inseamna “niciodata” si nu doar niste vorbe spuse la nervi.
Sunt alte modalitati prin care poti sa te exprimi. De exemplu, foloseste mesaje pozitive, intreaba-l pe copilul tau ce se intampla, daca simte nevoia sa iti vorbeasca si sa iti impartaseasca problemele sale. In felul acesta, il ajuti sa comunice si ii arati ca iti pasa de problemele prin care trece.
“Nu te mai comporta ca un copil”
O astfel de expresie il va induce in eroare pe copilul tau si il va pune la zid, pentru ca iarasi nu il lasi sa se exprime; in plus, copilul tau are dreptul de a se purta copilareste, de aceea are nevoie si de intelegerea ta.
Vorbele acestea ii dau impresia copilului ca nu iti place comportamentul lui, insa de asemenea, nu ii dau posibilitatea de a-si exprima parerea.
Daca esti prea nervos pentru a discuta in momentul acela, atunci spune-i ca veti reveni asupra subiectului. Din tonul vocii tale isi va da seama ca a gresit, asa ca lasa-l sa gandeasca asupra lucrurilor. Spune-i sa discute despre ce s-a intamplat atunci cand va fi pregatit – in acest timp, copilul are timp sa se gandeasca la ceea ce a facut si sa constientizeze consecintele faptelor sale.
“De ce esti asa de neindemanatic?”
Mesajul tau este clar, copilul tau nu poate sa faca nimic asa cum trebuie. Probabil ca esti suparat dintr-un anumit motiv atunci cand vorbesti asa, insa aceasta nu reprezinta o modalitate de a-ti ajuta copilul.
Copilul nu va intelege situatia, asa ca are nevoie de toata rabdarea ta pentru a realiza care sunt intentiile vorbelor tale. Ai putea sa ii spui: “Inteleg ca este greu si ca poti gresi”. Ii oferi astfel incredere in sine si il incurajezi sa progreseze.
“Nu mai face asta!”
Copilul tau tot copil va ramane, asa ca oricat de multe interdicitii i-ai pune, sa nu se atinga de anumite lucruri, sa nu alerge, sa nu se murdareasca, sunt snse mari sa uite intre timp, asa ca are nevoie sa ii aduci mereu aminte.
Trebuie sa te asiguri insa ca micutul tau stie ce inseamna “nu” si ce inseamna “da”. Fraza “Nu face asta” suna destul de amenintator, si de multe ori, fructul oprit este mai tentant pentru copil.
Ar fi indicat sa ai o fraza mai prietenoasa, cu care sa ii interzici anumite lucruri copilului tau. De exemplu, atunci cand vrei sa il opresti, ai putea sa ii spui “Adu-ti aminte, nu, nu vreau sa pui mana pe acel obiect.” Nu trebuie sa sune amenintator; poti ridica tonul atunci cand copilul pare ca nu te asculta.