Cresterea copilului

#vitamina d #sarcina #vitamine #omega 3 #acid folic

Vitaminele prenatale: cat sunt de importante si cum sa le alegi

Administrarea vitaminelor prenatale reprezinta un pas important in crearea unui mediu sanatos de dezvoltare a fatului. In plus, vitaminele prenatale stimuleaza fertilitatea si poti fi administrate cu succes inainte de sarcina. Vezi mai jos ce sunt si cum sa alegi cele mai bune vitamine prenatale!

De ce sunt diferite vitaminele prenatale

Vitaminele prenatale contin mai mult acid folic si fier decat vitaminele obisnuite. Acidul folic este un tip de vitamina B care reduce riscurile de defecte de tub neural, malformatii care afecteaza creierul si maduva spinarii ale fatului.

Fierul stimuleaza cresterea si dezvoltarea corecta a fatului si previne anemia, o afectiune a sangelui cu insuficiente celule rosii sanatoase. Aceste celule asigura transportul oxigenului in intregul organism.

Vitaminele prenatale reduc si riscul de greutate mica a bebelusului la nastere.

Ce alti nutrienti mai trebuie sa contina vitaminele prenatale

Vitaminele prenatale standard nu includ acizi grasi omega 3, care ajuta la dezvoltarea cerebrala a fatului. Daca nu iti place pestele, extrem de bogat in acizi grasi omega 3, este bine sa iei suplimente cu astfel de nutrienti.

In cel de-al treilea trimestru de sarcina, atunci cand oasele copilului se dezvolta rapid, foarte important este si aportul de calciu si vitamina D. Aceste vitamine pot fi procurate si din alimente bogate in calciu si vitamina D, precum lapte, cereale si suc de portocale.

Care sunt cele mai bune vitamine prenatale

Vitaminele prenatale sunt disponibile fara prescriptie, in majoritatea farmaciilor. Totusi, consulta-te cu medicul tau ginecolog inainte sa le procuri!

acid folic: intre 400 si 800 micrograme;

calciu: 250 miligrame;

fier: 30 miligrame;

vitamina C: 50 miligrame;

zinc: 15 miligrame;

cupru: 2 miligrame;

vitamina B6: 2 miligrame;

Vitamina D: 400 UI (unitati internationale).

Cand trebuie luate vitaminele prenatale

Vitaminele prenatale trebuie luate inainte de conceptie, deoarece tubul neural al fatului se dezvolta in prima luna de sarcina, probabil chiar inainte sa stii ca esti insarcinata. Vitaminele prenatale se administreaza pe parcursul intregii perioade de sarcina si alaptare.

Care sunt efectele secundare ale vitaminelor prenatale

Unele femei se confrunta cu greturi dupa ce iau vitaminele prenatale, astfel este bine ca acestea sa fie administrate in timpul mesei sau seara la culcare. In unele cazuri, fierul din vitamine provoaca contipatie, care poate fi prevenita prin consumul de lichide si alimente bogate in fibre.

Sursa foto://www.alphamom.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Sfatul expertului