INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Cresterea copilului

#gripa #virus sincitial respirator #nou-nascut #nastere #copil #prematur #bebelus

Virusul sincitial respirator - un pericol pentru copiii prematuri!

Orice bebelus care vine pe lume inainte de termen reprezinta un caz special pentru ca are nevoie de o atentie deosebita din partea cadrelor medicale. Se poate spune ca varsta lui trebuie practic „corectata”. Totul se face in timp si cu multa rabdare.

 

Din pacate, pentru ca se nasc prea devreme, micutii sunt supusi unor riscuri de sanatate destul de grave. Unul dintre acestea este virusul sincitial respirator din cauza caruia peste 3% dintre bebelusii prematuri mor anual.

Virusul sincitial respirator determina aproape 90% dintre bronsiolitele din copilarie si 40% dintre pneumoniile pediatrice. Este un verdict dur dat de lumea medicala, pe care medicii Adrian Streinu Cercel si Silvia Maria Stoicescu au tinut sa-l intareasca prin statistici concrete care releva gravitatea acestei afectiuni, in cadrul unei conferinte de presa.

Bolnav in copilarie, bolnav la maturitate

Prematurii prezinta un risc crescut la imbolnavire cu virusul sincitial respirator, din cauza nivelelor reduse de anticorpi materni precum si a cailor respiratorii mici si subdezvoltate”, a mentionat conf dr. Silvia-Maria Stoicescu. Tocmai de aceea, copiii nascuti prematur au un risc de 10 ori mai mare de spitalizare fata de copiii nascuti la termen.

Aceasta infectie apare in perioada epidemiilor sezoniere care incep iarna si dureaza pana la inceputul primaverii. La nivel mondial, exista din ce in ce mai multe dovezi privind relatia dintre infectia cu virusul sincitial respirator (VRS) in copilarie si problemele respiratorii la adulti, de tip wheezing recurent (respiratie suieratoare) si astm bronsic .

Virusul sincitial mai grav decat gripa

Acest virus al cailor respiratorii prezinta la inceput simptome asemanatoare unei raceli, cum ar fi febra, nas infundat , tuse. Majoritatea copiilor isi revin dupa o saptamana, maximum doua. Totusi, copiii cu risc crescut la infectie pot dezvolta complicatii respiratorii grave. La nivel mondial, numarul deceselor la copii cauzate de gripa este mai mic decat numarul deceselor cauzate de virusul sincitial. Riscul de deces creste pe fondul dezvoltarii pulmonare incomplete si a lipsei apararii imunitare.

Infectia cu virusul sincitial respirator este o problema importanta de sanatate publica la nivel mondial. Pana la varsta de doi ani, practic toţi copiii au fost infectati cel putin o data cu acest virus. Acesta este recunoscut drept principala cauza de afectiuni severe ale tractului respirator inferior la sugari si copii”, a adaugat dr. Adrian Streinu Cercel de la Institutului National de Boli Infectioase „ Matei Bals ”, in cadrul aceleiasi conferinte de presa.

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca aproximativ 460.000 de copii (mai mici de 5 ani) mor anual din cauza infectiei cu virusul sincitial respirator sau a complicatiilor acestuia.

Studiile arata ca virusul sincitial respirator este mai grav decat gripa:

  • Pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 12 luni, rata de mortalitate in timpul iernii (la 100.000) asociata cu VRS pentru mortalitatea din orice cauza, a fost de 8,4 fata de 6,7 pentru gripa.
  • Pentru mortalitatea cu cauza respiratorie, rata mortalitatii pe perioada iernii (la 100.000) asociata cu VRS a fost de 2,9 fata de 2,0 pentru gripa.

Synagis, un nou tratament preventiv

Daca ne oprim atentia asupra statisticilor am observa ca situatia este ingrijoratoare: numarului copiilor nascuti prematur creste de la an la an. Fiecare merita o sansa la viata, iar in acest context tratamentul impotriva virusul sincitial respirator devine prioritar.

Un nou medicament aparut pe piata romaneasca este Synagis. Acesta este primul anticorp monoclonal din lume folosit in tratamentul bolilor pediatrice. El previne infecţiile respiratorii grave, determinate de virusul respirator sincitial. Pentru ca infectiile cu acest virus apar in epidemii sezoniere se recomanda ca prima doza sa se administreze inainte de lunile octombrie-martie.

Copiii prematuri merita o sansa la viata

 

 

 

 

Autor: Ana-Maria Dragomir 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Top
Top