Cresterea copilului

#copii #parinti

Varsta la care copiii le provoaca parintilor cele mai multe necazuri

In general, parintii nou nascutilor sunt adesea cei mai compatimiti, cearcanele adanci tradand si orele de nesomn provocate de odrasle. In realitate insa, alta este varsta de la care incep sa apara adevaratele batai de cap provocate de copii.

Un studiu recent al unor sociologi americani arata faptul ca parintii cu copii ajunsi in pragul adolescentei sunt cei care au un nivel ridicat de stres si o stare de disconfort tot mai accentuata.

Vremea schimbarii

Schimbarile multiple care intervin in organismul acestora, ca si in psihicul lor, nevoit sa se adapteze nevoii de independenta, testarii limitelor impuse de diverse conventii sociale si cerintelor de popularitate intervenite in cercul lor de prieteni, pot solicita la maximum nervii parintilor, sustine Suniya Luthar, profesor de psihologie la Universitatea Statului Arizona, citata de independent.co.uk.

Simpotomele manifestate de copiii ajunsi in pragul adolescentei merg de la lipsa de comunicare cu familia, pana la confruntari directe cu parintii.

Acestea sunt stari pe care cei mai multi parinti nu reusesc sa le gestioneze foarte bine, o mare parte dintre ei fiind in stare sa isi reproseze carente uneori inexistente in procesul educational.

Mame exasperate

Presiunea pica, cel mai adesea, pe mame, acestea confruntandu-se cu un nivel de stres mai ridicat in fata atitudinii rebele a copiilor.

O mare parte din stresul emotional al mamelor este cauzat si de stereotipurile culturale care acorda un rol mai important mamei in educatia copilului.

De altfel, presiunea este atat de mare incat anumite caracteristici ale depresiei post-natale sunt in stare sa reapara la mai bine de un deceniu, un alt grup de cercetatori de la Universitatea Ben-Gurion din Israel declansand o adevarata furtuna de reactii dupa ce au afirmat ca o buna parte din femeile incluse in studiu manifesta regrete pentru a fi devenit mame.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare