Stilul tau de viata iti impune si prioritatile, chiar daca este vorba despre cariera, familie sau copii. Sarcina nu depinde insa numai de dorintele tale sau de programul pe care ti l-ai stabilit pentru viata ta, ci si de sanatatea corpului, asupra caruia varsta isi spune cuvantul.
Care este asadar varsta ideala pentru a avea un copil, atat din punct de vedere medical, dar si tinand cont de prioritatile tale in viata? Conform medicilor, corpul tau este cel mai pregatit pentru a avea un copil in jurul varstei de 25-30 de ani. Fertilitatea se afla la apogeu, asa ca in mod normal nu ar trebui sa intampini dificultati in a concepe un copil. In plus, in acea perioada, femeile sunt in general sanatoase si au foarte multa energie pentru a duce o sarcina la capat cu bine.
De ce sa astepti
Din punct de vedere emotional , multe femei sustin ca, in jurul varstei de 20 de ani, nu sunt pregatite sa isi asume responsabilitatea, angajamentele si schimbarea de prioritati pe care o implica un copil. Acest motiv, caruia i se adauga dorinta de a reusi in cariera, stabilitatea financiara si telurile personale au determinat o crestere a varstei la care femeile se hotarasc sa devina mame. In ultimii 15 ani, s-a dublat numarul femeilor ce devin mame dupa 30 de ani.
Din punct de vedere medical, ginecologii le sustin pe femeile care doresc sa isi organizeze prioritatile, sustinand ca, teoretic, nu exista nicio problema de a duce o sarcina la termen la orice varsta, inainte de menopauza. De asemenea, exista numeroase teste care demonstreaza faptul ca femeile sanatoase cu varsta cuprinsa intre 34 si 44 de ani au aproximativ aceleasi sanse de a avea o sarcina sanatoasa ca si cele de 25 de ani. Deci, atunci cand vine vorba de sanatatea bebelusului , nu conteaza cat de tanara este mama; important este ca aceasta sa nu prezinte probleme de ordin medical.
Cu toate acestea, pe masura ce inaintezi in varsta, vei avea de intampinat mult mai multe provocari, precum faptul ca obosesti mai repede, vulnerabilitatea in fata bolilor si poate cea mai importanta dintre toate, infertilitatea.
In jurul varstei de 32-33 de ani, fertilitatea unei femei incepe sa scada. De asemenea, medicii sustin ca posibilitatea de a concepe un copil scade pe masura ce femeile inainteaza in varsta. De aceea, mamicile mai in varsta ar trebui sa isi faca o serie de teste inainte de a ramane insarcinate, pentru a se asigura ca au toate sansele de a concepe si de a aduce pe lume un copil sanatos . Varsta inaintata creste riscul nasterii unui copil cu probleme de sanatate, asa ca este important sa te afli sub supravegherea medicului. Unul din 1400 de bebelusi nascuti de femei cu varsta de aproximativ 20 de ani prezinta sindromul Down . La 40 de ani, acest risc se tripleaza.
Varsta nu poate prezice daca o sarcina va decurge normal sau daca vei prezenta riscuri. Pe langa acest factor, sarcina ta este influentata de sanatatea ta, factori genetici, ingrjirea pe care ti-ai acordat-o inainte de a ramane insarcinata, dar si modul in care ai grija de tine in timpul sarcinii.
Sarcina si echilibrul emotional
Din punct de vedere emotional, multe femei considera ca momentul potrivit pentru a avea un copil este varsta de 30 de ani. Mai mult, descoperirile in domeniul fertilitatii si faptul ca multe femei trecute de 40 de ani se simt perfect le-a determinat pe acestea sa se bucure de maternitate chiar si la varsta de 50 de ani, privind cu mai mult calm si maturitate sarcina si nasterea, mai ales daca au mai trecut deja printr-o astfel de exeperienta.
Medicii insa au pareri diferite, o parte dintre acestia considerand ca o femeie sanatoasa poate ramane insarcinata la orice varsta, altii fiind usor retinuti si recomandand o sarcina la apogeul fertilitatii. Un lucru este cert, numarul femeilor care decid sa aiba o sarcina chiar si la o varsta inaintata creste.
Chiar daca ai 25 sau 55 de ani, cel mai important lucru este sa ai grija de tine inainte de a concepe un copil. Urmeaza o dieta echilibrata, mentine un stil de viata sanatos si consulta medicul in mod regulat. Include in dieta ta suficient acid folic, limiteaza consumul de cafeina, evita alcoolul si renunta la fumat!