Cresterea copilului

#lichid amniotic #amniocenteza #sarcina #gravida #bebelus #nou-nascut #sanatatate #medic

Totul despre lichidul amniotic

Lichidul amniotic joaca un rol deosebit de important in dezvoltarea normala a sarcinii. Acest produs biologic umple cavitatea amniotica, formand astfel mediul bebelusului pentru urmatoarele 9 luni.

 

Rolul lichidului amniotic

 

  • Protejeaza fatul de traume provocate de cazaturi sau lovituri
  • Asigura izolarea termica a fatului
  • Permite copilului sa se miste, ajutandu-l sa isi dezvolte muschii si oasele
  • Ajuta la dezvoltarea plamanilor si a sistemului gastrointestinal al copilului, pe masura ce acesta inghite si elimina lichid amniotic
  • Previne comprimarea cordonului ombilical
  • In travaliu, actioneaza ca un lubrefiant pentru nasterea copilului

 

Cum se formeaza lichidul amniotic

 

La 12 zile de la conceptie se formeaza sacul amniotic, ce va fi apoi umplut instantaneu cu lichid amniotic. In primele 14 saptamani de sarcina, lichidul amniotic reprenizta fluidele care trec din sistemul tau circulator in sacul amniotic.

Dupa aceasta perioada, fatul incepe sa inghita lichidul respectiv, care trece prin rinichi si este eliminat sub forma de urina fetala, ce va compune, in mare parte lichidul amniotic. Aceasta este inghitita din nou, astfel incat lichidul amniotic se "recicleaza" in doar cateva ore. Alaturi de urina fetala, lichidul amniotic mai contine nutrienti, anticorpi si hormoni care il protejeaza pe copil impotriva diverselor boli.

 

Care este cantitatea normala de lichid amniotic

 

In jurul perioadei de 28-32 de saptamani, lichidul amniotic masoara deja 1 litru. Acesta ramane constant pana in perioada de 37-40 de saptamani, cand nivelul lichidului amniotic incepe sa scada.

Exista insa si o serie de probleme care pot aparea datorita excesului sau lipsei de lichid amniotic – hidramnioza sau polihidramnioza este denumirea medicala pentru situatia in care ai prea mult lichid, iar oligohidramnioza, atunci cand ai prea putin.

Exista insa cateva semne care iti pot indica probleme ale lichidului amniotic:

 

  • Scurgeri de lichid
  • Activitate redusa a bebelusului
  • O sarcina anterioara cu probleme si un bebelus de dimensiuni reduse decat cele normale
  • Ai tensiune arteriala , preeclampsie, diabet sau lupus
  • Termenul nasterii a trecut deja

 

In aceste conditii, trebuie sa contactezi medicul si sa il instiintezi de istoricul tau medical si de simptomele pe care le prezinti. O examinare cu ultrasunete iti va arata care este cantiatea de lichid amniotic din sacul amniotic.

In cazul in care esti diagnosticata cu una dintre aceste doua probleme, atunci medicul va monitoriza starea de sanatate a bebelusului, pentru a se asigura ca acesta se dezvolta corespunzator. Va trebui sa monitorizezi si tu miscarile bebelusului si sa anunti medicul atunci cand acesta nu mai este atat de activ ca de obicei. De asemenea, medicul iti poate indica si alte metode de a regla nivelul lichidului amniotic, cum ar fi consumarea mai multor lichide .

Sursa foto : yoshi2me.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului