Cresterea copilului

#copii #hipertensiune #hipertensiune arteriala #hipertensiune copii

Tot mai multi copii au hipertensiune arteriala

Din ce in ce mai multi copii sunt diagnosticati cu hipertensiune arteriala din cauza obezitatii si a aportului mare de sare, se arata intr-un studiu citat de Huffington Post. Procentul este in crestere fata de precendentele studii, iar vina o poarta stilul de viata si obiceiurile alimentare nesanatoase.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au comparat datele copiilor inscrisi in Studiul National de Examinare a Sanatatii si Nutritiei din SUA in doua perioade diferite: 1988-1994 si 1999-2008. Astfel, 19,2% dintre baietii cu varste cuprinse intre 8 si 17 ani, aflati in cea de-a doua grupa monitorizata, au fost diagnosticati cu hipertensiune arteriala, spre deosebire de numai 15,8% cat era procentul intre anii 1988 si 1994. In ceea ce priveste fetele, diferenta este putin mai mare, 12,6% in perioada 1999-2008, comparativ cu 8,2% intre anii 1988-1994.

Studiul a mai scos la iveala ca cei mai predispusi sa aiba probleme cu tensiunea arteriala sunt copiii si adolescentii ai carora aport de sodium este mai mare de 3,450 de miligrame pe zi. Acestia prezinta un risc de hipertensiune cu 36% mai mare fata de cei care ingurgiteaza numai 2,300 miligrame zilnic.


Talia fetelor s-a marit

"Pana acum existau foarte putine dovezi care sa sustina un efect al sarii asupra tensiunii arteriale la copii, in timp ce la adulti, relatia dintre sare si tensiune este bine fundamentata", a spus unul dintre cercetatorii participanti la studiu, doctorul Bonita Falkner, profesor de medicina si pediatrie la Universitatea Thomas Jefferson SUA.

Aceste cifre marite sunt rezultatul modificarilor alimentare si ale stilului de viata din ultimii ani, in special a cresterii consumului de alimente procesate, de unde vine pana la 80% din excesul de sare din organismul uman, se mai arata in raport.

Rezultatele studiului au mai arata, de asemenea, un procent mai mare de copii supraponderali in cea de-a doua perioada analizata. In plus, talia lor s-a marit, in special cea a fetitelor.

"Parintii ar trebui sa faca orice pentru a preveni riscul obezitatii la copiii lor, iar acest efort este deosebit de greu", a concluzionat Bonita Falkner.

Sursa foto: topnews.ae

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare