Cresterea copilului

#frica #copii #frica copii # tipuri frici copii

Tipuri de frica la copii

Frica de anumite lucruri sau situatii apare si dispare in mod instinctiv, in cazul fiecarui copil in parte, deoarece fiecare stadiu nou in dezvoltarea micutului tau aduce cu sine alte caracteristici.

Daca pana la 4 ani copiii se tem de zgomot, straini sau obiecte necunoscute, odata cu trecerea anilor, aceste temeri vor fi inlocuite. Astfel, frica de moarte, de boala sau de dentist sunt alte tipuri de fobii pe care le pot avea copii cu varsta cuprinsa intre 5 si 10 ani.

Nici in adolescenta lucrurile nu se prezinta mai bine. Este perioada in care apare frica de a nu fi respins social, cea de a nu face fata provocarilor, frica de adaptare sau de teama de jaf.

Iata cele mai frecvente tipuri de frica intalnite la copii

1. Frica de monstri imaginari

Frica de monstri apare deoarece copiii mai mici nu pot face diferenta intre real si imaginar; de aceea, este bine sa iti canalizezi eforturile pentru a-i cresterea increderea de sine a micutului tau.

Lucrurile se complica in momentul in care micutul tau nu reuseste sa vorbeasca deschis despre ceea ce il sperie. Trebuie sa lucrezi in permanenta pentru a avea o relatie deschisa cu cel mic, astfel incat el sa simta ca poate avea incrdere in tine si sa iti povesteasca ce il sperie. In calitate de parinte va trebui sa-l intelegi si sa-l accepti cu toate temerile sale.

2. Frica de intuneric

Frica de intuneric este corelata cu frica de personaje supranaturale, deoarece noaptea si intunericul sunt simbolurile terorii.

Foarte multi copii refuza sa doarma singuri sau cu lumina stinsa, deoarece se tem ca vor fi atacati de monstri sau vor primi vizita nepoftita a fantomelor. In functie de intensitatea sa, aceasta frica poate fi insotita de reactii somatice ale copilului. Astfel, el se poate trezi plangand, strigand sau chiar va prezenta convulsii si spasme.

Iti poti linisti copilul daca dormi ocazional cu el in camera sau ii lasi aprinsa o veioza langa pat.

3. Frica de moarte

In jurul varstei de 5 ani, copilul constientizeaza notiunea de moarte. Este traumtizant pentru un micut sa participe la ritualul funerar sau sa vada morti, insa in acelasi timp nu trebuie sa i se ascunda acest fenomen. Copilul trebuie sa inteleaga ca este vorba de un proces firesc, natural, iar cosmetizarea adevarului prin fraze de genul "doarme cu ingerii" sau "a plecat in spatiu" nu sunt solutii de luat in seama.

4. Frica de boala

Aceasta frica este indusa intr-o oarecare masura chiar de catre parintii extrem de protectivi. Acestia au temeri exagerate vis a vis de pericolul care ar putea afecta sanatatea copilului.

Copilul crescut intr-un mediu hiperprotectiv va fi vulnerabil, sensibil, temator si va incerca in permanenta sa evite presupusele pericole.

5. Frica de abandon

Cand sunt foarte mici, copiii identifica figura materna ca fiind cea mai semnificativa persoana pentru ei. Cand mama este nevoita sa plece de langa ei, majoritatea copiilor vor intra in panica si vor dezvolta un sentiment de insecuritate.

Greseala mamei apare in momentul in care incearca sa se furiseze de langa copil, cand acesta nu este atent. Micutul va dezvolta o insecuritate ridicata, asa ca este de preferat sa existe un dialog/ o discutie prin care el sa inteleaga ca te vei intoarce.

6. Frica de a se rataci

Acest tip de frica se refera la temerea copiiilor ca vor ramane singuri in locuri necunoscute, de unde nu vor gasi niciodata drumul spre casa sau spre mama si tata.

Foto: whatafy.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului