Cresterea copilului

#teme #vacanta #scoala #copii #vara

Temele de vacanta pentru copii

Copilul tau a primit iarasi teme pentru vacanta, insa nu stii care este exact rolul acestora intr-o perioada in care micuii iau o pauza de la invatat. Temele de vacanta sunt necesare sau copilul ar trebui pur si simplu sa se bucure de timpul liber?


Inca iti mai aduci aminte de zecile de exercitii si probleme pe care le aveai de rezolvat in timpul vacantei de vara si iata ca acum a venit randul copilului tau sa treaca prin aceeasi situatie.

Unii parinti considera ca micutii ar trebui sa se bucure pur si simplu de timpul liber, pentru ca oricum isi vor aminti totul atunci cand vor incepe scoala. Altii considera insa ca prichindeii vor uita toul pe parcursul vacantei, asa ca nu ar strica daca in fiecare zi ar pune mana putin si pe carte.
 

 

Cum este cel mai bine pentru copil?

 

In primul rand, trebuie sa respecti rolul vacantelor; acestea sunt distribuite astfel incat copiii sa ia o pauza de la invatat, sa lase toate cunostintele sa se “aseze” si sa capete astfel forte noi pentru perioada scolara care urmeaza.

Bineinteles, copilul va dori sa profite la maxim de acest timp, pentru ca nu trebuie sa se supuna unui program strict, presiunii temelor si invatatului. Daca insa il agasezi pe copilul tau cu teme, iar vacanta devine o scoala la domiciliu, copilul va deveni confuz, stresat si nu va mai avea chef sa inceapa scoala in septembrie.

 

Imbina eficient temele cu timpul liber

 

Imparte vacanta in diferite perioade, astfel incat sa imbini utilul cu placutul. De exemplu, o parte a vacantei poate constitui plecarea copilului in tabara sau in concediu cu parintii. In aceasta perioada, copilul nu va fi nevoit sa rezolve nimic ce are legatura cu scoala; tot ce va face va fi sa se bucure de timpul liber. Lasa-l sa se joace cat vrea, sa alerge, sa doarma si sa se ocupe cu lucrurile care ii fac placere.

Cea de-a doua parte a vacantei poate fi reprezentata de cateva saptamani inainte de a incepe scoala. Impartiti pe fiecare zi temele pe care le are copilul tau, insa lasa-l pe acesta sa isi aleaga materiile pentru care vrea sa lucreze si orele zilei.

Incearca sa nu il aglomerezi cu prea multe teme pe zi; imparte-le in asa fel incat sa nu ii ia prea mult Timp zilnic pentru a se ocupa de scoala.  Lucreaza alaturi de acesta sau incurajeaza-l sa isi imparta activitatile scolare si cu alti copii; astfel se pot ajuta, iar timpul va trece mai repede si mai frumos. Evita sa inghesui totul in ultima saptamana de vacanta. Copilul se va simti frustrat si obosit chiar inainte de a incepe scoala.

Daca vrei ca micutul tau sa isi pastreze mintea in forma, atunci inscrie-l la cursuri de vara, din care poate invata lucruri noi sau isi poate consolida cunostintele. Copilul ar putea sa invete o limba straina, sa ia lectii de chitara, sa mearga la inot sau sa se ocupe cu orice alta activitate care i-ar face placere si din care ar avea ceva de invatat. Astfel, copilul tau isi va face noi prieteni si nu va privi invatatul ca pe o corvoada.

Nu uita insa ca in vacanta, timpul liber are prioritate, asa ca indiferent de solutia pentru care ai optat, lucrul cel mai important este ca micutul sa nu simta presiunea orarelor sau a temelor, pentru a incepe scoala in forma. 

Sursa foto : cbc.ca
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare