Cresterea copilului

#cancer #fertilitate #parabeni #ftalati #sistem endocrin

Cosmetice care pot afecta fertilitatea

Samponul si sapunul pe care le folosesti zilnic ar putea contribui la instalarea infertilitatii. O astfel de afirmatie pare surprinzatoare, insa numeroase studii arata ca substantele chimice care se gasesc in produsele de ingrijire si curatare sunt toxice si au intr-adevar efecte adverse asupra fertilitatii.

Vezi mai jos care sunt substantele chimice daunatoare din produsele de zi cu zi!

1 Parabeni

Parabenii sunt substante chimice cu rol conservant, inclusi in numeroase produse cosmetice. Sunt derivati din petrol si pe etichete apar sub diferite denumiri, precum propyl, methyl, isobutyl, butyl sau ethyl paraben.

Parabenii se gasesc in special in produsele de ingrijire precum sampoanele, cremele hidratante sau gelurile de dus. Numeroase studii realizate in ultimii ani indica ca expunerea exagerata la parabeni afecteaza functia reproductiva si calitatea spermei si favorizeaza imbatranirea prematura a pielii.

2 Ftalati

Ftalatii sunt substante chimice obtinuite prin sinteza, care au proprietatea de a imita actiunea hormonilor naturali si afecteaza astfel functionarea sistemului endocrin. Se gasesc in special in sampoane, sapunuri, parfumuri si produse de machiaj.

De-a lungul timpului, expunerea exagerata la ftalati a fost asociata cu dereglarea functiilor hormonale, ceea ce a avut un impact major asupra calitatii spermei, declansarea anomaliilor sexuale si chiar a defectelor de nastere. De asemenea, ftalatii cauzeaza probleme de fertilitate la femei si afecteaza rinichii si ficatul.

3 Triclosan

Triclosanul este un agent antimicrobian comun care se gaseste in special in sapunuri, geluri de dus si paste de dinti. Atunci cand se acumuleaza in organism in cantitati exagerate, afecteaza functiile hormonale, scade fertilitatea, favorizeaza aparitia defectelor de nastere si slabeste sistemul imunitar.

In plus, in urma expunerii exagerate la produsele care contin triclosan, organismul devine rezistent la antibiotice si alte medicamente care distrug bacteriile si ciupercile.

4 Surfactanti anionici

Surfactantii anionici se gasesc in produse cosmetice precum sampoane, geluri de dus sau lotiuni demachiante. Sunt compusi chimici pe baza de acid sulfuric, monododecyl ester si sodiu si pot emite gaze toxice daca sunt expusi la temperaturi inalte.

Cauzeaza cancer, afecteaza functionarea corecta a hormonilor reproductivi si calitatea spermei. In plus, la expunerea prelungita, surfactantii anionici duc la cataracta si la caderea parului.

Sursa foto://purenaturalmom.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului