Cresterea copilului

#buget parinti #cheltuieli copii #nevoi copii #imbracaminte copii

STUDIU Pe ce se duc banii parintilor cand vine vorba despre nevoile copiilor

Pe langa nevoile de baza ale familei, hrana si utilitati, atunci cand vine vorba despre copii, banii parintilor sunt cheltuiti pentru haine, dulciuri si jucarii. Categoriile de cheltuieli enumerate reprezinta cele mai frecvente tipuri de cumparaturi pe care le fac parintii zilnic sau in functie de sezon.

Cumparaturile de imbracaminte sunt o categorie catre care se duc banii celor mai multi dintre parintii participanti la sondaj: 41% cumpara haine, atunci cand este necesar, in functie de sezon, sau chiar si zilnic, arata rezultatele statistice obtinute in urma unui chestionar online completat de aproximativ 1.000 de parinti, vizitatori ai site-ului copilul.ro.

34% dintre parintii care au completat chestionarul online postat pe www.copilul.ro cumpara jucarii, majoritatea acestora, peste jumatate, au in acest sens un buget lunar intre 100 si 250 de lei sau chiar mai mult.

Dulciurile sunt de asemenea o categorie de bunuri pe care parintii, 25% dintre cei care au accesat copilul.ro, le achizitioneaza. Acestia cumpara dulciuri pentru o ocazie anume sau saptamanal.

in ceea ce priveste investitiile pe care parintii isi doresc sa le faca pentru viitorul copiilor, acestea sunt mai ales asigurari de sanatate, burse pentru studii superioare, cursuri pentru dezvoltarea abilitatilor artistice sau a celor sportive. 45% dintre acestia vizeaza cursuri de dezvoltare a abilitatilor sportive ale copiilor, urmati de 24% care au in vedere dezvoltarea abilitatilor artistice ale copiilor.

Grija pentru sanatatea copiilor si studiile superioare sunt, de asemenea, foarte importante pentru parinti, astfel, un procent de 20% se gamdesc in burse de studii superioare, iar 12% la asigurari de sanatate pentru copii.

”O abordare responsabila si planificarea constanta a bugetului de venituri si cheltuieli ale familiei sunt foarte importante in viata de adult, cand trebuie sa facem fata responsabilitatilor familiale. Cu siguranta ne dorim sa le oferim copiilor nostri instrumentele necesare pentru a duce o viata echilibrata si confortul unui trai lipsit de griji. Primul pas este ca noi sa le fim un bun exemplu si sa-i invatam acele deprinderi pe care le vor folosi intreaga viata,” spune Cosmina Marinescu, Director de Operatiuni al KRUK Romania.

Specialistii KRUK subliniaza importanta unei bune planificari a cheltuielilor, ca prim pas al unei atitudini responsabile fata de bugetul familial. Deprinderile financiare bune se invata din familie, din anii copilariei cand se formeaza obiceiul de a strange bani la pusculita pentru a cumpara jucaria preferata. Aceste deprinderi se dezvolta de-a lungul anilor de scoala, prin cursuri de educatie antreprenoriala si economie, insa educatia financiara este permanenta, fiecare moment din viata de adult in care luam decizii legate de bani, de achizitii de bunuri si servicii, este o etapa de invatare, de intelegere a valorii banilor in prezent si in viitor.

Tocmai de aceea, eforturile KRUK Romania se indreapta catre educatia financiara. Compania a implementat trei proiecte de responsabilitate sociala corporativa in 2018, ai caror beneficiari au fost elevi de liceu, familii si tineri cu situatie financiara precara. Alaturi de componenta de suport financiar, expertii KRUK au sustinut trainig-uri pe teme financiare, explicand participantilor mecanisme financiare simple care le vor fi de folos in deciziile legate de bani pe care le vor lua in viitor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea:  Implantul dentar la caine

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea, medic stomatolog

Pune o intrebare

Top
Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Gura de lup si buza de iepure la animalele de companie

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea, medic stomatolog

Pune o intrebare