Cresterea copilului

#femei #barbati #bebelusi #nastere #bebelusi prematuri #conditii de viata #greutate la nastere

Studiu: Cand barbatii nu sunt prezenti, femeile nasc prematur

In comunitatile in care numarul barbatilor este mai mic decat al femeilor, copiii se nasc prematur sau au o greutate mica la nastere. Aceasta este concluzia unui nou studiu, publicat in revista de specialitate "American Journal of Human Biology". 

Studiul, coordonat de profesorul Daniel Kruger de la Universitatea din Michigan, a comparat datele de nastere inregistrate in mai multe comitate din Statele Unite ale Americii, incepand cu anul 2000. Cercetatorii au analizat proportia bebelusilor nascuti prematur si a celor nascuti cu o greutate mica.

De asemenea, oamenii de stiinta au analizat si ponderea barbatilor si femeilor cu varste cuprinse intre 18 si 64 de ani, proportia mamelor singure si a famiilor functionale.

In peste 450 de comitate din America, cercetatorii au descoperit o asociere directa intre nasterile premature si zonele in care femeile depaseau numarul barbatilor.

Chiar daca exista anumite conditii medicale care explica nasterile premature sau greutatea mica a bebelusilor (fumat, alcool, grija inadecvata in timpul sarcinii), cercetatorii sunt de parere ca "biologia evolutionara" are un impact decisiv asupra mamelor.

Mamele au nevoie de suportul barbatilor pentru a naste copii sanatosi

Potrivit cercetatorilor, mamele iau decizii intuitive bazate pe conditiile de viata, in contextul resurselor la care au acces. Atunci cand barbatii nu sunt prezenti langa viitoarele mame si nu acorda suport pe perioada sarcinii, femeile sunt fortate instinctiv sa isi limiteze energia si resursele.


Insa, aceste decizii au consecinte pe termen lung: copiii nascuti prematur sau cu o greutate mica sunt mult mai expusi riscului de afectiuni cardiace, diabet si hipertensiune.

Cercetatorii sunt de parere ca femeile au un sistem "subconstient" care regleaza nasterile si care a evoluat in decurs de mii de ani. De fapt, si antropologii au aratat ca in comunitatile in care barbatii plecau la vanatoare, copiii care cresteau fara tati erau mult mai predispusi la deces inainte de a ajunge la maturitate.

Astfel, atunci cand tatii nu sunt in apropiere pentru a ajuta familia cu mancare si suport social, femeile se adapteaza corespunzator. Cercetatorii concluzioneaza astfel ca femeile isi reduc "investiile" in bebelusii pe care ii poarta atunci cand conditiile de viata nu sunt favoriabile si isi pastreaza resursele pentru momentele in care barbatii sunt in apropiere pentru a le sprijini.

Sursa foto: //www.exposureguide.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare