Cresterea copilului

#stres #parinti #copii

Stresul parintilor afecteaza sanatatea copiilor

Parintii cu o viata agitata si foarte stresanta sunt mai supusi riscului de a se imbolnavi, iar problema cea mai grava este ca ei transmit aceasta vulnerabilitate si copiilor lor. Mai exact, copiii ai caror parinti sunt stresati, au un sistem imunitar mai scazut si sunt mai bolnavi decat ceilalti copii.


Doua studii diferite, unul realizat asupra unor parinti, iar cel de-al doilea facut asupra unor femei gravide sugereaza ca stresul si depresia parintilor de revarsa asupra sanatatii copiilor, provocandu-le acestora o serie de afectiuni mai mult sau mai putin grave.


Copiii nascuti de femei care au avut probleme cu stresul au fost internati mai des din cauza unor boli infectioase, iar mamele care au suferit un eveniment neplacut cu 11 luni inainte de conceptie, au avut copiii mult mai supusi riscului de imbolnavire. 


Oamenii de stiinta de la Harvard considera  ca stresul suportat de mama mareste  efectele expunerii la alergeni asupra sistemului imunitar al embrionului aflat in dezvoltare. Potrivit studiului, bebelusii ai caror mame au fost puternic stresate aveau cel mai inalt nivel de imunoglobulina (componenta a sistemului imunitar) in sangele cordonului imunitar, desi gravidele fusesera expuse unui nivel scazut de particule de praf cu alergeni.


De cealalta parte a baricadei, se afla parintii linistiti, care nu se streseaza foarte usor si care incearca sa  isi pastreze calmul chiar si in situatii limite, si astfel copiii lor care sunt mai protejati de boli si se dezvolta intr-un mod armonios si sanatos, atat din punct de vederefizic, cat si psihic.


Sfaturi pe care le dau specialistii:


Incearca sa nu te mai lasi influentat de lucrurile care nu te afecteaza in mod direct si care oricum se vor rezolva intr-un final. Altfel, nu vei reusi decat sa acumulezi stres si griji care te vor macina si care vor afecta si sanatatea copilului tau.


Mananca sanatos. O alimentatie sanatoasa te ajuta sa te reglezi atat fizici cat si psihic. Mananca mai multe fructe si legume, bea mai multe ceaiuri si cu siguranta te vei simti mai bine, mai relaxat. Alimentele grase si calorice te fac sa fii mai agitat, iar in plus constituie un stres pentru ca vei avea impresia ca te-ai ingrasat sau ca ti-ai ruinat silueta.


Invata sa te relaxezi. O baie fierbinte , presarata cu lumanarele si muzica ambientala sau o sueta cu cele mai bune prietene te vor ajuta sa uiti de griji si sa te bine dispuna in numai cateva clipe.


Fa exercitii fizice. Miscarea fizica alunga stresul. Cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca 75 de minute de exercitii fizice pe saptamana este secretul pentru o viata fara stres.  Danseaza, mergi cu rolele, fa exercitii de yoga, sari coarda sau fa orice alt lucru care te solicita din punct de vedere fizic si te vei simti mult mai bine.


Distreaza-te alaturi de copii
. Pentru a le trasnmite starea ta de bine, organizeaza iesiri alaturi de copii. Mergeti la picnic, in parcul de distractii sau plimbati-va cu rolele/bicicleta. La finalul zilei o sa fiti extenuati, dar lipsiti de griji.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului