INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Cresterea copilului

#stil de viata #sanatate #familie

Stil de viata sanatos pentru intreaga familie

Cresterea obezitatii infantile la cel mai mare nivel cunoscut pana acum in Romania impune parintilor mai multa grija pentru alimentatia copiilor.

Un stil de viata sanatos pentru familia ta este cel mai bun scut impotriva obezitatii si a bolilor legate de alimentatie.

Potrivit statisticilor de Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon", Romania se afla acum pe locul trei in Europa in ceea ce priveste problemele de greutate:  50% dintre romani sunt supraponderali si 25% sunt afectati de obezitate.

40% din copiii din Romania sunt obezi, arata statisticile. Specialistii sustin ca motivele fundamentale pentru aceasta situatie sunt lipsa unei culturi a sportului si avalansa produselor de tip fast food.

"Copiii nu mai ies afara la joaca, nu mai sunt dati la un sport, mananca sau isi fac ziua de nastere la McDonald's, sunt invadati de reclamele producatorilor de fast food”, a explicat nutritionistul Eduard Adamescu, medic la Spitalul Clinic "Nicolae Malaxa", citat de Romania Libera.

Parintii au cel mai important rol in stilul de viata al copiilor. Numai prin exemplu, cei mici pot invata sa se hraneasca sanatos si sa faca sport. Stilul de viata pe care copiii il adopta de mici ii poate afecta pentru toata viata.

Iata cinci modalitati prin care poti sa adopti un stil de viata sanatos pentru tine si familia ta:

 

1  Creeaza un orar de masa

 

Unul dintre cele mai importante lucruri pentru combaterea obezitatii este crearea unui orar al meselor care sa fie respectat. Nutritionistii recomanda minim trei mese pe zi.

Digestia este extrem de importanta pentru copii. Nu-i lasa sa manance inainte de a fi terminat de digerat masa precedenta. O masa la care se consuma carne poate duce la o digestie de pana la trei ore, timp in care nu este recomandat sa mananci din nou. In cazul unei gustari usoare bazata pe fructe sau legume, urmatoarea masa poate fi luata dupa o ora.

Micul dejun este o masa foarte importanta. Nu lasa copiii sa plece la scoala sau la gradinita fara sa fi mancat ceva sanatos. In familiile care mananca impreuna, la masa, copiii exerseaza atat manierele pentru masa cat si comunicarea.

Nu mai lasa copiii sa manance in timp ce se uita la televizor sau se joaca la calculator . Atunci cand nu sunt atenti, vor manca mai mult decat au nevoie.

 

2  Serveste portii mai mici

 

Portiile de mancare au crescut drastic in ultimii 100 de ani. De multe ori, oamenii cu un stil de viata sedentar, care nu necesita un aport caloric mare, mananca la fel de mult ca cineva care desfasoara o activitate fizica , in exterior.

Serveste-le copiilor tai portii mai mici de mancare. Daca nu se satura, pot sa-ti mai ceara. Daca le pui prea mult in farfurie si se satura inainte sa termine, nu-i obliga sa manance mai mult.

 

3  Nu interzice fast food-ul

 

Daca le interzici dulciurile foarte dulci si grase si fast food-ul, copiii si le vor dori din ce in ce mai mult. Odata ajunsi adulti, pot abuza de mancarurile nesanatoase interzise in copilarie.

Explica-le copiilor ca fast food-ul este o alegere alimentara de care se pot bucura din cand in cand, dar nu in locul meselor sau gustarilor obisnuite.

Nu cumpara dulciuri in pachete mari, pentru a inlatura tentatia abaterii de la un stil de viata sanatos.

 

4  Redu consumul de sucuri si cereale dulci

 

Sucurile acidulate contin foarte mult zahar insa caloriile nu au valoare nutritionala pentru copii. Un mar va reduce foamea unui copil, insa un pahar de suc nu va avea acelasi efect.

Bauturile acidulate si dulci dau insa foarte multa energie copiilor mici. Baute dupa-amiaza sau seara, ele pot tine copiii treji mult peste ora de culcare .

Cerealele cu foarte mult zahar trebuie inlocuite din meniul zilnic al copilului tau cu cereale naturale, la care poti adauga stafide si lapte cu continut scazut de grasime. Introdu treptat cerealele naturale printre cele bogate in zahar, iar copilul tau se va obisnui mai usor cu schimbarea.

 

5  Nu folosi mancarea ca recompensa

 

Nu conditiona niciodata o mancare de alta. Explica-le copiilor ca mananca legumele pentru ca sunt sanatoase si au nevoie de ele pentru a se dezvolta armonios si nu conditiona primirea desertului de o mancare mai sanatoasa.

Nu oferi mancare ca recompensa. Acest tip de comportament, odata deprins, iti va afecta negativ copiii in viitor. Este bine sa nu folosesti mancarea nici pentru a-i imbuna atunci cand sunt tristi. Incearca sa discuti cu ei despre problemele prin care trec, care nu pot fi rezolvate cu desertul preferat.

Odata ce copiii asociaza iesirea din starile negative cu un anumit tip de mancare, risca sa caute consolare in mancare cu orice ocazie.

 

Nu uita de sport!

 

Sportul este foarte important pentru un stil de viata sanatos. Invata-ti copiii de mici cu activitati care au loc in aer liber si nu-i lasa sa petreaca prea multe ore pe zi pe un scaun sau o canapea.

Eliminarea sau reducerea produselor mai putin sanatoase din alimentatia copiilor tai trebuie desfasurata in paralel cu invatarea principiilor unei nutritii sanatoase.

Cheama-i pe copii sa te ajute atunci cand gatesti ceva nou si sanatos. Nu te descuraja daca reactia lor nu este la inaltimea asteptarilor tale: doar pentru ca unui copil nu-i place ceva prima oara cand mananca, nu inseamna ca nu va mai incerca si alta data.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top
Top