Cresterea copilului

#spovedanie copii

Spovedania copiilor inainte de Paste. Ce trebuie sa stie parintii

 

In apropierea Sarbatorilor Pascale, tot mai multi parinti isi duc copiii la biserica pentru a-i impartasi, iar spovedania este o etapa importanta in aceasta pregatire spirituala. Dar cum ar trebui sa se raporteze un copil la Taina Spovedaniei? Si ce ar trebui sa stie parintii inainte sa-i duca in fata duhovnicului?

 

Varsta potrivita pentru prima spovedanie

In general, Biserica Ortodoxa recomanda ca prima spovedanie sa aiba loc in jurul varstei de 7 ani, moment in care copilul incepe sa distinga intre bine si rau si este capabil sa inteleaga sensul greselilor sale. Totusi, acest prag nu este batut in cuie, iar unii preoti pot accepta spovedania si la varste mai mici, daca micutul este pregatit din punct de vedere emotional si spiritual.

 

Parintii trebuie sa fie atenti la comportamentul copilului, dar si la maturitatea lui. Nu e nevoie sa grabesti lucrurile. Duhovnicul este cel mai in masura sa stabileasca momentul potrivit.

 

Cum ii pregatim pe cei mici pentru Taina Spovedaniei

Un copil nu trebuie speriat sau presat inainte de spovedanie. Din pacate, unii adulti folosesc aceasta Taina ca pe o amenintare: „Sa-i spui parintelui ce ai facut, ca altfel te pedepseste Dumnezeu”. O astfel de abordare nu doar ca poate speria copilul, dar risca sa creeze o relatie defectuoasa cu ideea de credinta.

 

Ideal este sa vorbesti cu copilul despre Dumnezeu ca despre un Parinte iubitor, care ne asculta cu rabdare si ne iarta daca ne pare rau cu adevarat. Parintele trebuie sa explice ca preotul nu este un judecator, ci un ajutor, un prieten al sufletului nostru.

 

Poti incuraja copilul sa se gandeasca la lucruri simple pe care le-ar vrea iertate: certuri cu fratii, minciuni, neascultari. Important este sa nu-i impui o lista de „pacate”, ci sa-l lasi sa se exprime liber si sincer.

 

Rolul parintilor in timpul si dupa spovedanie

La biserica, parintele poate ramane aproape de copil, daca acesta isi doreste. Unii preoti permit parintilor sa stea alaturi, in special la copiii foarte mici. Altii incurajeaza spovedania in particular, pentru ca cei mici sa invete sa-si dezvolte propria relatie cu Dumnezeu.

 

Dupa spovedanie, este bine ca parintii sa nu puna presiune sau intrebari insistente despre ce a spus copilul. In schimb, il pot incuraja, il pot felicita pentru curajul de a merge la spovedanie si ii pot explica ce urmeaza: impartasirea, adica primirea Trupului si Sangelui Domnului, un dar ceresc oferit celor curati la suflet.

 

Spovedania trebuie sa fie o experienta pozitiva

Este important ca prima (si urmatoarele) spovedanie sa nu fie o experienta traumatizanta. Daca micutul pleaca de la biserica linistit, bucuros, simtind ca „a vorbit cu Dumnezeu”, parintele a facut tot ce trebuie. Spovedania copiilor inainte de Paste nu este o obligatie, ci o sansa de a-i apropia de credinta in mod bland si firesc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top
Top