In Romania exista o singura clinica specializata in chirurgie cardio-vasculara pediatrica: Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu-Mures (IBCvT). Institutul ar trebui sa faca fata celor 900 de copii care trebuie operati in primul an de viata, dintre cei 1000-1200 care se nasc anual cu malformatii cardio-vasculare grave. Din pacate, capacitatile existente permit operarea in tara, in fiecare an, a doar aproximativ 300 de copii.
O mie de copii se nasc anual cu malformatii cardiace
Malformatiile cardiace congenitale sunt prezente la circa 0.8-1% dintre nou nascutii vii si reprezinta malformatiile congenitale cel mai des intalnite la nou nascuti. In Romania, in lipsa unei statistici exacte, nu se cunoaste numarul exact de copii nascuti anual cu malformatii cardiace congenitale , insa numarul lor se estimeaza a fi in jur de 1000-1200/an.
In majoritatea cazurilor nu se cunoaste motivul pentru care acestea apar. Uneori poate fi vorba de infectii in cursul sarcinii (cea mai des implicata fiind rubeola, aceasta putand interfera in dezvoltarea normala a inimii fatului sau in dezvoltarea normala a altor organe). Si alte virusuri pot fi implicate in producerea malformatiilor cardiace congenitale, iar uneori ereditatea joaca si ea un rol important.
Aparatele de chirurgie cadio-vasculara care salveaza vieti
Spitalul de Copii „Marie Curie” din Bucuresti a primit deja primele aparate pentru amenajarea sectiei de Chirurgie Cardio-Vasculara pentru copii, din fondurile oferite de compania Procter&Gamble si Ministerul Sanatatii in cadrul campaniei „Sansa la viata, sansa la noi amintiri”.
- ECMO - Aparat de oxigenare membranara extracorporeala, care poate substitui atat functia pulmonara cat si cea cardiaca. Rolul ECMO este de a oxigena sangele care ajunge la inima si plamanii prea afectati pentru a-si sustine functiile vitale.
- Stimulator cardiac bicameral extern - aparatul asigura hemodinamica cardiostimularii si sincronismul atrioventricular ce poate fi uneori vital.
- Aparat cell saver - aparat de autotransfuzie extrem de util pentru cazurile de urgenta. Este folosit atat in timpul interventiilor chirurgicale, cat si in fazele pre si postoperator. Poate reduce necesarul de sange cu pana la 80%. Practic, o sonda “trage” sangele pacientului, il "curata" si il introduce in organismul pacientului fara sa existe o limita a cantitatii de sange care poate fi reintrodusa in organism.
- Masa de operatie
- Aparatul de radiologie mobil este controlat de un microprocesor si este destinat cazurilor urgente si saloanelor de terapie intensiva pediatrica si neonatala.
- Aparatul de masurare al timpului de coagulare este vital in orice sala de operatii. Pe langa masurarea timpului de coagulare, ajuta la identificarea factorilor responsabili in cazul sangerarii anormale sau a tumefierii.
„Noi ne dorim sa operam cat mai repede, chiar din primele luni ale anului viitor. Pentru inceput nu vom face operatii dificile, o sa incepem cu interventii simple pana cand echipa se va integra in noua structura si apoi speram sa abordam operatii mai complicate si sa ajungem sa operam cel putin 200 de copii pe an.
Acesti copii vor avea sanse mari de supravietuire, asta si incercam sa facem aici, sa reducem mortalitatea in randul copiilor cu malformatii cardio-vasculare. Cei mai multi dintre acesti copii vor avea sansa la o viata aproape normala”, a declarat dr. Catalin Cirstoveanu, seful sectiei Anestezie-Terapie Intensiva de la Spitalul Marie Curie.
Pentru mai multe informatii puteti accesa site-ul: www.sansalaviata.ro.