Cresterea copilului

#dezvoltarea copiilor #competitie

Spiritul de competitie se formeaza abia la varsta de 4 ani

Copiii nu inteleg ce inseamna competitia si nu isi doresc sa castige decat atunci cand ajung in preajma varstei de 4 ani, releva un nou studiu realizat in colaborare de cercetatorii britanici si cei austrieci. Pana atunci, cei mici sunt mai fericiti sa colaboreze decat sa concureze unul impotriva celuilalt.

Cercetatorii britanici de la Universitatea din Warwick si cei austrieci de la Universitatea din Salz­burg au dorit sa afle, din punctul de vedere al celor mici, cat de mult sunt dispusi acestia sa-i ajute pe ceilalti, chiar daca acest lucru inseamna ca ei sa piarda jocul respectiv sau sa nu isi duca la indeplinire sarcina trasata.

Spiritul competitional a fost testat prin jocuri cu margele

Studiul a inclus 71 de copii cu varste cuprinse intre 3 si 5 ani. Toti participantii au fost testati printr-o serie de scenarii imaginare care au relevat perceptia lor asupra a ceea ce inseamna competitia, scrie Daily Mail.

Apoi, micutii au participat la un joc adevarat. Lor li s-a inmanat cate un zar si au fost rugati sa il arunce. Apoi, au trebuit sa puna atatea margele pe raftul lor cat indica numarul zarului. Pentru a face acest lucru, li s-a oferit posibilitatea sa ia margelele dintr-un cos mare din mijlocul camerei sau de pe rafturile celorlalti copii.

Cercetatorii au aflat astfel care copil alege abordarea competitiva, respectiv sa ia margelele de pe rafturile concurentilor, si care prefera metoda simpla, fara competitie. Au descoperit astfel ca micutii sub 4 ani au preferat sa adune margelele din cosul aflat in mijlocul camerei, iar cei cu varste intre 4 si 5 ani le-au luat de pe rafturile celorlalti copii.

Chiar si in aceasta situatie, cei mici nu s-au dus sa isi recupereze margelele de pe rafturile celor care le-au luat, a explicat Johannes Roessler din cadrul catedrei de Filozofie a Universitatii din Warwick.

Practic, rezultatele obtinute in urma jocului real au fost aceleasi cu cele obtinute in urma scenariilor imaginare, aratand o divizare clara a varstei.

"Cercetarea sugereaza ca micutii nu inteleg spiritul competitional decat in jurul varstei de 4 ani", se arata in studiul care urmeaza sa fie publicat in Journal of Experimental Psychology.

Sursa foto:dailymail.co.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului