Cresterea copilului

#nou-nascut #bagaj de maternitate #hainute #cosmetice #haine gravide

Specialistul Acasa.ro, Elena Valentina Saulescu: Ce trebuie sa contina bagajul de maternitate

De cand am ramas insarcinata, am intrat in contact cu foarte multe mamici si viitoare mamici. Este incredibil cat de usor comunici si cat de multe lucruri poti discuta cu persoane pe care practic nu le cunosti, dar cu care ai in comun un lucru evident: bebelusul (nascut sau nenascut inca).

Pana acum cateva luni ma numaram printre mamele care aveau o dilema: ce trebuie sa contina bagajul de maternitate? Asa am inceput documentarea in stanga si in dreapta pe la prietene cu experienta, concomitent cu search-ul pe internet. Am gasit unele informatii insa nu destul de complete sau cel putin nu atat cat sa ma asigur ca omit ceva de care as avea nevoie. Un lucru foarte util este sa intrebati la maternitatea spitalului unde urmeaza sa nasteti de ce anume aveti nevoie.

Este bina ca viitoarele mamici sa se pregateasca cu cateva luni inainte de venirea pe lume a bebelusului, deoarece el are nevoi speciale si nu trebuie sa ii lipseasca nimic.

Pregatirea timpurie a bagajului de maternitate are doua avantaje:

  • te asiguri ca nu uiti lucruri importante si necesare bebelusului tau (implicit tie) in zilele de internare in maternitate.
  • nasterea spontana nu te poate lua prin surprindere. Sotul va fi atat de emotionat ca nu va sti ce sa va pregateasca si ce sa va aduca. Sunt nenumarate cazurile cand mamicile au nascut la 8 luni de sarcina si au fost internate de urgenta.

Asadar, este important ca bagajul pentru maternitate sa contina actele necesare pentru internare si pentru declararea bebelusului, precum si toate acele lucruri marunte de care veti avea nevoie tu si bebelusul tau.

Proaspata mamica isi poate pune in bagajul de spital urmatoarele (in functie de ce considera necesar):

  • imbracaminte: doua-trei camasi de noapte (de preferinta, cele care iti permit sa alaptezi cu usurinta), halat, doua-trei perechi de chiloti (din bumbac sau de unica folosinta), papuci de plastic si sosete (in functie de anotimp).
  • obiecte de ingrijire personala: prosoape, sapun, perie de par, elastic pentru par, periuta si pasta de dinti, servetele umede si uscate, deodorant fara parfum (foarte important e ca bebelusul se obisnuieste cu mirosul mamei. Va recomand piatra de alaun), hartie igienica, balsam de hemoroizi (doar daca ai avut astfel de probleme in timpul sarcinii). In cazul in care consideri ca este necesar, poti adauga o crema de fata si balsam de buze.
  • dupa nastere (indiferent de alegere: naturala sau cezariana) vei avea nevoie de: vata (1 pachet mare ar trebui sa fie suficient), tampoane speciale pentru lehuzie (care ajuta la absorbtia rapida a lohiilor).
  • pentru alaptare: 1 sapun cu miros neutru (pentru igienizarea sanilor), crema pentru sani (pentru a evita aparitia ragadelor si craparea mamelonului), tampoane (discuri) de sani din bumbac, precum si sutien de alaptat, pompa de san (de cele mai multe ori, aceasta este folosita doar acasa cand apare “furia laptelui” – la 5-7 zile de la nastere).
  • alte lucruri de care simti tu ca mai ai nevoie, eventual o carte, o revista, mp3 player, care sa te deconecteze, rebusuri sau orice crezi ca ai rabdare sa faci in spital.
  • Mai ai nevoie de apa plata (vei simti intens nevoia de hidratare) si ceva de rontait pentru a te calma si a reduce agitatia (eu am optat pentru migdale). Daca doresti, poti adauga in bagaj: cana / pahar, farfurie, tacamuri.
  • nu uita de aparatul foto, pentru a imortaliza primele momente petrecute alaturi de puiutul tau. Aceste fotografii le vei privi intotdeauna cu o emotie si o bucurie aparte.

Bagajul de spital al nou-nascutului poate sa cuprinda:

  • trei-patru randuri de hainute spalate si calcate (pentru a distruge toti microbii): body, pantaloni, salopeta, ciorapei, manusi antizgariere, caciulita.
  • scutece speciale pentru nou-nascut (vei avea nevoie de multe astfel de scutece, dar poti lua la tine doar 20, cu siguranta, familia te va vizita si iti va aduce tot ce e necesar ulterior),
  • crema pentru prevenirea aparitiei eritemului fesier (iritatia de scutec).
  • sampon special pentru bebelusi.
  • unul-doua prosoape, doua scutece de finet (care pot fi sau nu folosite depinde de maternitate), paturica.

Optional poti adauga in bagaj 1 biberon cu cea mai mica tetina (desi sper sa nu fie cazul sa il folositi din dorinta ca toate mamele sa alapteze), suzeta.

Acasa sa-i ramana pregatit tatalui sau celui care te va scoate din spital un rand de haine pentru tine cat si unul pentru bebelus.

Sursa foto: exfuns.com

Actele necesare internarii sunt: cartea de identitate (copie si original), adeverinta de salariat, dosarul cu analizele din timpul sarcinii (in cazul in care nu nasti cu medicul care ti-a supravegheat evolutia intrauterina a bebelusului).

Dupa nastere, conform dispozitiilor legale in vigoare, parintii au la dispozitie trei zile pentru a declara si inregistra nastere in maternitate, urmand ca parintii sa primeasca certificatul constatator al nasterii.

Aceasta este o lista orientativa care poate fi imbunatatita in functie de nevoile fiecarei viitoare mamici. Odata bagajul facut nu inseamna ca trebuie sa astepti din moment in moment declansarea travaliului. Sarcina poate sa evolueze foarte bine pana la implinirea celor noua luni.

Mamicile care doresc recomandari in materie de produse sanatoase (produse naturale si certificate fara parabeni, PEG-uri, sls-uri, uleiuri minerale etc) ma pot contacta pe adresa de mai jos. Asadar, curaj, mamico! Aproape ai reusit!

Date de contact:

Elena Valentina Saulescu

Web: biorganicbubu.ro

E-mail: contact@biorganicbubu.ro

Telefon: 0721-24.38.78; 0742-12.55.10

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din cresterea-copilului