Cresterea copilului

#odihna #somn #bebelus #copil

Somnul bebelusului tau

Inca de la nastere, bebelusii dorm foarte mult – inca dupa momentul venirii sale pe lume, desi se trezeste pentru o perioada scurta de timp, copilul adoarme imediat pentru cateva ore bune, deoarece experienta nasterii este destul de extenuanta pentru acesta.

Toate mamicile stiu ca, mai ales in primele luni de viata, bebelusii dorm cam 90% din timp si ca odihna este extrem de importanta pentru acestia. Abia incepand de la 9 luni, bebelusul doarme ceva mai putin

Mersul la culcare ca un ritual

Somnul joaca un rol foarte important in . Un copil care nu se odihneste suficient, devine , plange din orice, se simte foarte epuizat si are probleme cu memoria. Tocmai de aceea, este foarte importat ca mamica sa ii pregateasca un program bine stabilit si sa il respecte fara doar si poate.

Daca nu isi doreste sa doarma ori este doar foarte greu de convins, incearca sa il “pacalesti” citindu-i o poveste, spre exemplu, ori facandu-i o baie calda alaturi de jucariile lui preferate. Formand acest ritual, copilul o sa isi doreasca sa ajunga mai repede in pat pentru a auzi povestioara preferata ori pentru a se juca cu ursuletul mult iubit. De asemenea, toti copiii sunt innebuniti dupa leganatul pe picioarea si sigur nu pot refuza un somn “leganat”.

Frica de intuneric?

In cazul in care copilului ii este teama sa doarma singur ori cu lumina stinsa, nu incerca sa il obligi sa se obisnuiasca asa. Mai bine gaseste alternative. Spre exemplu: lasa usa deschisa atat la camera lui cat si la camera voastra. In acest fel, el va sti ca este in siguranta si ca mami este foarte aproape de el. De asemenea, poti apela la jocuri de lumini ori la o veioza colorata cu o lumina difuza. Da o fuga prin supermarketuri si vei avea de unde alege.

Fara mancare multa inainte de somn

Daca il vei hrani prea mult, bebelusul se va simti balonat, iar somnul lui nu va fi prea lin. Incearca sa il hranesti mai des pe parcursul zilei pentru ca cel mic sa aiba un somn lung si linitit pe timpul noptii. De asemenea, daca bebelusul este alaptat , incearca sa eviti alimentele ce contin cofeina pentru ca el va simti imediat, iar somnul ii va fi tulburat din cauza acestora.

Fara televizor in exces

In principiu este lege sa nu iti “uiti” copilul in fara televizorul si este cu atat mai putin indicat inaintea somnului. Chiar daca se uita la desene animate, toata lumea stie ca din ce in ce mai putine desene au un rol educativ ori imagini blande si calde.

Trebuie sa stii ca imaginile pe care le vede ii afecteaza somnul, mai ales ca el nu stie sa faca diferenta intre acele desene si realitate.

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului