INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Cresterea copilului

#singuratate #joaca #copil #depresie #jucarii #parinti

Singuratatea la copii

Singuratatea reprezinta una dintre problemele intalnite nu numai in randul adultilor, ci si printre copiii care in mod normal, ar trebui sa se bucure de copilarie. „Mami, sunt trist” sau "nu am cu cine sa ma joc” sunt doar cateva dintre formularile pe care micutii le folosesc atunci cand vor sa iti traga un semnal de alarma asupra starii lor de spirit.

 

Consecintele singuratatii

 

Copiii care trec printr-o astfel de stare experimenteaza situatii pe care nu ar trebui sa le ia la cunostinta, cel putin nu in primii ani de copilarie: tristetea, plictiseala, izolarea sunt cuvinte mari pentru un copil mic, insa necorectate, pot avea consecinte negative.

Copilul singuratic de astazi va fi predispus sa aiba o viata de adult de acelasi fel. In consecinta, copiii care nu interactioneaza cu cei din jur pot rata oportunitati de a socializa si de a avea o viata sociala activa, de a dezvolta aptitudini de adaptare si comunicare, si nu in ultimul rand, de a beneficia de o viata profesionala de succes.

 

Factori care contribuie la aparitia singuratatii la copii

 

Pentru a depista ce anume a dus la starea prin care trece copilul tau, incepe sa privesti evenimentele recente petrecute atat in cadrul familiei, dar si la scoala sau in cercul de prieteni. Mutarea la o alta scoala sau intr-un alt oras, divortul parintilor, pierderea unui prieten, al animalului de casa, pierderea unui obiect drag sau hartuirea ce vine din partea colegilor sunt posibile motive pe care nu trebuie sa le neglijezi.

Cu acelasi interes ar trebui sa fii atent si la caracteristici ale copilului care l-ar putea impiedica sa comunice in mod eficient cu cei din jur sau sa isi faca prieteni: lipsa increderiii in sine sau firea timida pot fi de asemenea, generatoare de nemultumiri.

Incearca sa iti formulezi intrebari care te vor ajuta sa descoperi care sunt cauzele starii prin care trece copilul tau:

  • Copilul tau manifesta lipsa de interes pentru scoala, pentru prieteni sau diverse activitati?
  • Copilul este indepartat, evitat de catre ceilalti colegi sau prefera sa nu ia parte la activitatile care implica socializarea?
  • Copilul tau reuseste sa inititieze un joc impreuna cu colegii sau prefera sa astepte, retras, sa fie chemat la joaca?
  • Micutul este victima hartuirilor unui coleg mai mare?
  • Copilul manifesta semne de anxietate, nervozitate sau tristete?
  • Aceasta situatie s-a declansat de curand sau reprezinta o problema cu care te-ai confruntat dintotdeauna?

 

Cum sa intervii

 

Vorbeste cu educatoarea/profesoara copilului

 

Odata ce ai identificat problema, mobilizeaza toate fortele. Vorbeste cu educatoarea/invatatoarea copilului si explica-i problema respectiva. Cu siguranta a observat schimbarea aceasta in comportamentul micutului tau.

Cadrul didactic iti poate fi de mare ajutor, avand in vedere ca isi petrece destul de mult timp in mediul scolar. De exemplu, acesta ii poate evidentia si explica micutului care sunt consecintele comportamentului sau asupra celorlalti colegi (se supara, nu vor sa se mai joace cu el etc.). De asemenea, acesta il poate invata pe copil cum sa se joace cu ceilalti si cum sa se integreze mai usor in jocul deja organizat.

Primind mai multa atentie decat de obicei, copilul tau face un pas catre socializare si comunicare. In plus, va avea nevoie doar de cateva cuvinte de incurajare din partea cadrului didactic, dar si a colegilor, pentru a se simti mai increzator in fortele proprii.

In cazul in care copilul este agresat la scoala, profesorul poate lua atitudine si stapani, astfel temperamentul mai vulcanic al colegilor de joaca.

 

Incurajeaza exprimarea prin arta


Acasa, incurajeaza-l pe copilul tau sa incerce diferite activitati care, de cele mai multe ori, s-au dovedit eficiente atat in randul celor mici, dar si in randul adulltilor.

Orice forma de arta, fie ca este vorba despre muzica, desen, teatru, dans, ii da posibilitatea copilului de a se exprima, ii ofera un alt fel de mediu organizat, dar si noi oportunitati de a-si face prieteni. In plus, activitatile pentru care primeste laude si la care are rezultate bune il vor incuraja sa fie mai increzator in fortele proprii si sa se bucure de realizarile sale.

 

Cititi impreuna

 

Cartile cu personaje de poveste, in special cele in care micutul poate gasi o conexiune – un baietel – scolar care incearca sa isi faca prieteni sau care isi petrece timpul cu prietenii, printul din poveste sau diverse personaje de desene animate - nu numai ca ii vor oferi micutului o incursiune in lumea povestilor, dar ii vor da posibilitatea de a-si exprima sentimentele. Discutati intotdeauna pe baza celor citite si pune-i intrebari micutului care sa ii dea posibilitatea de a vorbi despre sine.

 

Petrece mai mult timp cu copilul tau

 

Timpul petrecut cu tine, in cantitati mai generoase decat de obicei si cu activitati diverse, poate constitui o modalitate de a-l face pe copil sa treaca peste starea de singuratate. Nimic nu se compara cu afectiunea venita din partea parintilor, asa ca incearca sa ii oferi acasa mai mult decat un mediu armonios: joaca-te cu copilul tau, citeste-i seara inainte de culcare, mergeti mai des in parc.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top
Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare