Cresterea copilului

#desene printese #generatia alpha # generatia z #sindromul printesei #alint #printesa

Sindromului "printesei" – ce efecte are asupra generatiei Z si Alpha

Daca ne apelam copiii cu “printule" sau “printeso" atunci cand sunt mici, acestia isi vor construi o perceptie gresita despre relatiile umane, iar la maturitate, aceste atitudini se vor acutiza in relatia cu familia, sotul/sotia sau chiar colegii de munca.

 

In opinia psihologul Lenke Iuhos, acest set de deviatii comportamentale se poate naste si din mesaje subliminale ale povestilor aparent inocente din copilarie, in care printii si printesele erau ecranizate total diferit fata de altetele lor regale din lumea reala.

“Din nefericire, Walt Disney a ecranizat printese care aveau numai privilegii, numai drepturi, insa nu s-a mentionat nicaieri si despre obligatiile care reies din fisa postului de membru al familiei regale. Totodata, fetitele au fost incurajate sa creada ca lumea este un castel frumos, in care toti cei care lucreaza acolo sunt slugi umile puse in slujba lor. Acesta este motivul pentru care, daca este alintat in exces, un copil va opune rezistenta la orice sarcina din partea parintilor sau chiar a sefului, la maturitate. Astfel, copiii vor deveni tot mai egoisti, nu vor dori sa imparta nimic cu nimeni, nu vor considera necesar sa spuna multumesc, mami si tati, nu isi vor cere scuze atunci cand gresesc si la maturitate nu vor invata sa iubeasca sincer, neconditionat", explica psihologul Lenke Iuhos.

Sindromul Printesei genereaza anxietate si o lume fara iubire neconditionata

Din dorinta de a-i proteja si de a-i ajuta pe cei mici, atat parintii, cat si societatea contribuie la aparitia unor manifestari care le pot afecta viata de adult. Aceste atitudini sunt alimentate de parinti, prin repetari obsesive a acestor apelative sau cu permisivitate dusa la extreme, iar efectele vor fi nocive pentru viitorii adulti ai generatiei Z si Alpha. “La maturitate, tot mai multi copii vor constata ca au trait in minciuna, ca lumea nu este un castel frumos, iar aceasta realitate le va aduce frustrari, care vor culmina in stari de neliniste. Multi copii ai generatiei Z, care acum au ajuns la maturitate, inca nu s-au dumirit ce vor sa faca in viata, nu stiu cum este sa iubeasca fara a cere ceva la schimb si nu stiu cum sa gestioneze o situatie atunci cand sunt refuzati", explica psihologul Lenke Iuhos.

Copilul ultra-alintat va ajunge un tanar neatent social

Cuvintele formeaza copilul, iar dintr-un alint ca un personaj de basm se va dezvolta un tanar neatent social. Cel care nu va intelege esenta relatiilor cu colegii de clasa, cu prietenii din afara scolii va da de bucluc. Vor aparea atitudini care sunt conduse de ideea de totul e posibil: riscuri de accidentari chiar si rutiere, prezent in bullying, retragere sociala, mai mult copil care traieste online. De ce? Ei vor cauta realitatea.

"Copilul ultra-alintat va suferi tare mult la orice cearta din partea parintelui. Nu va accepta cearta, schimbatul alintului in numele propriu. Nu se va centra pe scopul discutiei, de ce este tras la raspundere sau chiar de ce i se atrage atentia, ci va fi preocupat de drama pe care o traieste, cu teama ca nu va mai putea fi printisorul parintilor. Totodata, atunci cand vor creste, nu vor accepta in societate orice pozitie alocata de cuvinte. Se simt apostrofati, se inrosesc, resping prezenta parintilor atunci cand sunt alintati. Un alt efect este retragerea din discutii, nu mai saluta, nu doresc sa comunice cu persoana care i-a auzit numele alintat, refuza interactiuni. De multe ori parintii acestora dau seama tacerii pe explicatii precum este un copil sensibil, timid. Interesant e ca nu asa e. Lui ii este efectiv rusine sa poarte acea eticheta", conchide psihologul Lenke Iuhos.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Sfatul expertului