Cresterea copilului

#sindromul mortii subite #bebelus #moarte subita #copil #parinti #somn #fumat

Sindromul mortii subite la bebelusi

sindromul mortii subite reprezinta principala cauza de deces a bebelusilor cu varsta cuprinsa intre o luna si un an de zile. Cauzele mortii nu au putut fi inca identificate, insa cercetatorii au descoperit destule modalitati prin care parintii pot preveni sindromul mortii subite.

 

Printre principalele cauze care il expun pe copilul tau sindromului mortii subite se numara:

  • Fumatul, consumul de alcool sau consumul de droguri in perioada sarcinii
  • Ingrijirea necorespunzatoare in timpul sarcinii
  • Nasterea prematura a bebelusului sau greutatea redusa a acestuia la nastere
  • Sarcina mamelor mai tinere de 20 de ani
  • Expunerea la fumul de tutun
  • Supraincalzirea bebelusului datorita excesului de haine sau asternuturilor pentru dormit
  • Pozitionarea bebelusului pe burta, pentru somn

 

Somnul pe burta

 

Studiile au demonstrat ca printre cele mai frecvente cauze ale mortii subite se situeaza pozitionarea bebelusului pe burta, inainte de somn. Asociatia Americana a Pediatrilor a recomandat in 1992, ca parintii sa isi plaseze copiii mai mici de un an in pozitia pe spate. Dupa aceasta indicatie, s-a observat ca rata mortii subite infantile a scazut cu 50%.

Cu toate acestea, somnul pe burta ramane principala cauza a mortii subite infantile, de aceea se desfasoara in continuare campanii in intreaga lume pentru informarea corecta a parintilor.

Unii cercetatori considera ca plasarea bebelusului pe burta exercita presiune asupra mandibulei acestuia, impiedicandu-l sa respire normal. O alta teorie sustine ca somnul pe burta il obliga pe bebelus sa inspire aerul tocmai respirat, fiind privat astfel de oxigen si inhaland dioxid de carbon.

Multii parinti se tem insa ca plasarea bebelusului pe spate ii expune pe micuti riscului inecarii cu saliva sau voma. Asociatia Americana a Pediatrilor neaga insa aceste zvonuri, sustinand ca nu exista motive de ingrijorare in cazul copiilor sanatosi.

Daca micutul tau sufera insa de afectiuni speciale care nu ii permit acestuia sa doarma pe spate, atunci va trebui sa te consulti cu medicul, pentru a-ti oferi cea mai buna alternativa.

De asemenea, pediatrii recomanda sa nu iti plasezi bebelusul nici pe o parte, pentru ca intotdeauna exista riscul ca acesta sa se miste si sa se rostogoleasca pe burta.

 

Cum sa reduci riscul aparitiei sindromului mortii subite

 

  • Aseaza-ti bebelusul pe o saltea tare, in patut – nu pe canapea, pat cu apa , paturi sau alte suprafete moi. De asemenea, nu il plasa pe o perna. Pentru a preveni sufocarea sau lipsa oxigenului, nu aseza paturi, perne, jucarii in apropierea bebelusului.

 

  • Asigura-te ca bebelusul nu se incalzeste prea tare in timpul somnului. Mentine camera la o temperatura confortabila pentru un adult imbracat lejer. Cercetatorii considera ca bebelusilor carora le este prea cald in timpul somnului le este mai greu sa se trezeasca, dormind mai adanc. 

 

  • Nu fuma, nu consuma alcool sau droguri in perioda sarcinii si nu iti expune bebelusul fumatului pasiv. Bebelusii mamicelor fumatoare au sanse de trei ori mai ridicate de a muri din cauza sindromului mortii subite.

 

  • Ingrijeste-te in perioada sarcinii mergand in mod regulat la doctor, pentru a depista eventualele probleme de sanatate ale tale si ale bebelusului. Asigura-te, de asemenea, ca bebelusul primeste ingrijre medicala in mod regulat.

 

  • Alapteaza. Unii cercetatori afirma ca laptele matern il poate tine pe bebelus departe de infectiile care l-ar expune sindromului mortii subite.

 

  • Tine patutul bebelusului in camera ta. In felul acesta vei putea monitoriza rapid eventualele schimbari de comportament ale acestuia.



 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului