Cresterea copilului

#parinti #cresterea copilului #parinti singuri

Sfaturi pentru parinti singuri despre cresterea copilului

Familiile monoparentale sunt din ce in ce mai frecvente in societatea moderna. Chiar daca lipsa unui parinte este considerata un "handicap" pentru dezvoltarea emotionala a copilului, exista cateva lucruri pe care le poti face, ca parinte singur, pentru ca micutului tau sa nu-i lipseasca nimic si sa se transforme intr-un adult demn de toata lauda.

Problemele tale se inmultesc atunci cand esti parinte singur. Preiei pe umerii tai toata responsabilitatea de a-i asigura un trai decent, de a-l ingriji si proteja de pericole, iar provocarile cu care ai de-a face te pot face sa clachezi.

Iata cateva lucruri pe care le poti face pentru a te bucura mai mult de statutul de parinte si pentru a mai elimina din stres si presiune.
 

Gaseste un model de viata pozitiv, care sa umple "golul" din viata copilului


Oricat de bun ai fi ca parinte, lipsa celeilalte figuri parentale isi va pune amprenta in dezvoltarea copilului .

Daca nu ai gasit inca un partener de viata cu care sa impartasesti bucuria de a-l creste pe micutul tau, cauta o persoana-substitut, care sa suplineasca cateva dintre lipsurile de a nu avea tata sau mama.

Poate fi vorba de o matusa, bunica, unchi, prietena, amic, in functie de care dintre parinti lipseste, care sa fie o prezenta frecventa in viata copilului. Apropie-l de una dintre aceste persoane si ajuta-l sa gaseasca in ea persoana de incredere sau cealalta "jumatate" parentala de care are nevoie.
 

Cere ajutor in jurul tau!


Ca parinte singur, ai o presiune foarte mare care sta pe umerii tai, iar faptul ca iti dedici tot timpul muncii si ingrijirii copilului te poate tine departe de prieteni si de o viata sociala activa, precum si de gasirea unui partener de viata.

Nu uita! Faptul ca nu ai o relatie cu cineva, nu inseamna ca esti singur. Uita-te in jurul tau si vei descoperi o multime de persoane dornice sa te ajute cu cresterea si ingrijirea micutului tau.
 

Arata-i dragostea si afectiunea copilului in fiecare zi


Spune-i mereu copilului cat de mult il iubesti si apreciezi si ofera-i zilnic dovezi de afectiune - imbratisari, pupicuri, mangaieri etc. Oricat de multa iubire ii oferi micutului, niciodata nu este prea mult.
 

Petrece timp de calitate alaturi de copilul tau!


Chiar daca poate fi destul de dificil sa te imparti in casa, serviciu, cumparaturi si copil, incearca sa faci cat poti de mult o prioritate din a petrece timp cu cel mic.

Incearca sa fructifici la maximum timpul dedicat acestuia. Joaca-te cu el, discutati si dezbateti diverse subiecte, citeste-i, implica-l in bucatarie, la cumparaturi etc.. Fa cat poti de multe lucruri impreuna cu el! Poti chiar sa il implici in deciziile legate de casa si de voi, ca familie.
 

Nu te invinovati pentru lipsa celuilalt parinte!


Sentimentele de vinovatie nu isi au locul si nu fac decat sa deterioreze relatia cu copilul si viata ta personala.

Nu este vina ta ca ai ramas fara partener sau ca esti nevoit sa cresti singur copilul. Incearca sa vezi partea plina a paharului si sa vezi beneficiul de nu fi nevoit sa imparti dragostea copilului cu altcineva. Fii mandru pentru faptul ca reusesti sa cresti singur un copil!
 

Nu rasfata copilul!


Multi parinti singuri considera gresit ca daca rasfata copilul si ii fac toate poftele, vor compensa lipsa celuilalt parinte sau ca vor fi mai fericiti.

Disciplina si educatia copilului nu sunt conditionate de prezenta sau lipsa unui parinte. Ele trebuie sa urmeze aceleasi reguli si limite ca in cazul oricarui alt copil.

Foto: cdn.sheknows.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare