Cresterea copilului

#sfaturi de parenting bizare # sfaturi de parenting #parenting

Sfaturi de parenting bizare din secolul al XIX-lea

Modul in care ne crestem copiii s-a schimbat considerabil de-a lungul anilor. Desi unele principii inca se aplica, multe dintre ele s-au dovedit a nu mai fi la fel de eficiente. In timp ce parintii din secolul al XIX-lea aveau acces la carti care sa ii ghideze in calatoria lor ca parinti, iar unele chiar aveau sfaturi bune, multe dintre aceste carti erau pur si simplu bizare.

 

Custi

Punerea bebelusilor in custi in afara ferestrelor era o practica obisnuita in secolul al XIX-lea. Acest lucru se intampla pentru ca bebelusii sa poata lua aer proaspat. Ei o numeau "aerisire".

Pedeapsa corporala era un element de baza

Desigur, era de ajutor faptul ca era aprobata de Biblie. Proverbe 23:13 spune: "Nu tagadui disciplina unui copil; daca il pedepsesti cu toiagul, nu va muri."

Recomandari

Cartea din 1884 "Cateva sugestii pentru mame cu privire la gestionarea copiilor lor" sugereaza "o buna flagelare cu un papuc subtire, moale, din piele veche, sau cu un papuc de covor".

Nu erau lasati sa citeasca prea multa fictiune

Citirea fictiunii a fost oarecum o placere vinovata pe care copiii ar trebui sa si-o permita doar cu moderatie. Recomandarea de atunci era: "Citirea prea mult a operelor de fictiune tinde sa distruga gustul pentru orice lucru mai solid si mai putin interesant [...] Pentru a preveni un gust exclusiv si daunator pentru fictiune, este bine sa le incurajam dragostea pentru Istorie, Calatorii, Calatorii, Biografii, etc.".

Nici sa fii precoce nu era bine

De fapt, te putea ucide. In cartea "Fireside Education" din 1846, Samuel Griswold Goodrich a dat exemplul unei mame care si-a incurajat fiul. La opt ani era un copil-minune, dar a murit la doar 10 ani. "Fructele premature nu se coc niciodata bine", a subliniat el.

Fara gustari intre mese

"Cassells Household Guide" recomanda: "In ceea ce priveste timpul de hranire, trebuie sa se previna neregulile, prin faptul ca nu se dau copiilor resturi de mancare intre mese; nici nu trebuie sa fie expusi la vederea alimentelor tentante in momente nepotrivite."

Paregoric

Copil bolnav? Cateva picaturi de sirop Paregoric rezolvau problema in secolul al XIX-lea. Copiii se simteau cu siguranta mai linistiti cu tot alcoolul si opiul pe care le continea!

Lectii terifiante

"Der Struwwelpeter", o carte germana pentru copii scrisa de Heinrich Hoffmann si publicata in 1845, a avut cateva lectii cu adevarat terifiante de predat copiilor. Una dintre povesti este despre un baiat caruia i se taie degetele mari pentru ca le-a supt.

O alta este despre un copil care se aventureaza in aer liber pe vreme rea si este luat de vant, fara sa mai fie vazut vreodata. "Nimeni nu i-a auzit tipetele si strigatele", scrie in carte.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului