Cresterea copilului

#sarcina #avort spontan #sarcina molara

Sarcina molara. Cauze, simptome, tratament

este o conditie medicala foarte grava, in care ovulul fertilizat nu se dezvolta in viabil, si apoi in fat, ci intr-un tesut cu celule anormale care determina o serie de complicatii. Este foarte greu de identificat in prima faza sarcina molara , deoarece la inceput, simptomele sunt asemanatoare cu cele ale unei sarcini normale. Iata cum recunosti si ce trebuie sa stii despre acest tip de sarcina !
 

Cauzele sarcinii molare


Sarcina molara este o forma de boala trofoblastica gestationala si are o origine genetica.

Este cauzata de anumite erori genetice care apar la fertilizarea ovulului de catre spermatozoizi. Apar probleme de dezvoltare si transformare a ovulului fecundat in embrion si apoi, in fat. Ovulul nu ajunge sa se transforme in embrion, ci intr-un tesut cu caracteristici anormale.
 

Tipuri de sarcina molara


Exista doua tipuri principale de sarcina molara:

  • partiala;
  • totala.


Sarcina molara totala apare atunci cand nucleul ovulului lipseste sau este inactiv. Din cauza lipsei de informatie genetica, spermatozoidul se duplicheaza si nu apar embrionul, placenta si lichidul amniotic specifice din sarcina.

Sarcina molara partiala apare atunci cand doi spermatozoizi fertilizeaza acelasi ovul. In astfel de cazuri apare doar jumatate din embrion, placenta sau lichid amnioticul amniotic necesare pentru dezvoltarea normala a sarcinii.
 

Simptomele sarcinii molare


Este greu de identificat sarcina molara in primul trimestru gestational. Totusi, pot aparea cateva manifestari anormale, diferite de cele obisnuite de sarcina (absenta menstruatiei, greturile matinale etc.) care trebuie sa iti dea de gandit si sa te trimita la medic.
 

  • sangerare vaginala abundenta;
  • crestere neobisnuit de rapida a uterului;
  • hipertensiune indusa de sarcina inainte de 24 de saptamani;
  • dureri sau senzatii neobisnuite;
  • preeclampsie timpurie;
  • niveluri crescute de hCG (gonadotropina corionica umana);
  • secretii vaginale insotite de urme de tesut in forma de strugure
  • severe, insotite uneori de varsaturi;
  • simptome de (nervozitate, oboseala, puls neregulat).


Multe dintre simptomele enumerate mai sus apar si in cazul altor complicatii de sarcina, cum ar fi avortul spontan. Unul dintre semnele principale care pot da de gol sarcina molara este secretia vaginala insotita de urme de tesut in forma de strugure.

In cazul in care medicul suspecteaza o astfel de complicatie, iti va face o ecografie pelvina, pentru a vedea care este evolutia dezvoltarii fatului, moment in care depisteaza anomalia.
 

Tratamentul sarcinii molare


Conduita terapeutica depinde de tipul de sarcina molara de care suferi.

In cazul sarcinii molare totale, sarcina se termina brusc, asemenea unui avort spontan. In cazul in care tesutul anomormal nu se elimina de la sine, medicii vor aspira resturile si vor aplica aceleasi masuri terapuetice ca in cazul chiuretajelor.

Daca sarcina molara este partiala, iar tesutul anormal continua sa se dezvolte, medicii impun terminarea sarcinii prin . Vor aplica metoda aspirarii tesutului prin procedura de dilatatie si chiuretaj.

In situatia in care ai avut o sarcina molara, este recomandat sa mai astepti cel putin un an pana sa incerci sa ramani iar gravida . Pana atunci, medicul iti va prescrie metode contraceptive potrivite pentru tine - pot fi folosite nu doar metodelele contraceptive de bariera - prezervativ, diafragma, sterilat, ci metode hormonale, cum sunt anticonceptionalele.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului