Cresterea copilului

#sarcina #amniocenteza #riscuri #lichid amniotic #sindromul down #amniocenteza sarcina

Sarcina fara griji: Ce este amniocenteza si cand se recomanda?

Amniocenteza este un test recomandat in timpul sarcinii in momentul in care exista suspiciuni de anomalii cromozomiale (exemplu: sindrom Down) sau alte malformatii genetice la fat. Este una dintre cele mai invazive si riscante investigatii prenatale, iar decizia de efectuare a acesteia ramane intotdeauna la latitudinea gravidei. Iata ce trebuie sa stii despre acest test inainte de a te decide daca il faci sau nu!

Ce presupune amniocenteza?

Amniocenteza este un test prenatal care se efectueaza intotdeauna in cel de-al doilea trimestru de sarcina, intre saptamanile 15 si 20. Procedura presupune introducerea unui ac in abdomen, pana in uter, cu scopul recoltarii unei probe de lichid amniotic.

In ce cazuri de recomanda?

Amniocenteza se recomanda doar in sarcinile care, in urma ecografiilor si a testelor efectuate pana la varsta de 15 saptamani, prezinta o suspiciune crescuta de malformatii congenitale sau anomalii cromozomiale, cea mai cunoscuta dintre ele fiind sindromul Down. Este testul care ofera rezultatul cel mai precis in diagnosticarea acestei anomalii, dar si a altor boli genetice, precum sindromul Edwards, boala Huntington, fibroza chistica etc.

Procedura este, de asemenea, recomandata si gravidelor care au peste 35 de ani sau care au un istoric familial cu cazuri de boli genetice ori de malformatii.

Care sunt riscurile asociate amniocentezei?

Amniocenteza ramane unul dintre screeningurile prenatale care prezinta cele mai multe riscuri pentru sarcina, dar care are o precizie de 99% in depistarea celor mai grave anomalii congenitale. Gravidele trebuie sa se informeze corespunzator si sa cantareasca intotdeauna beneficiile si riscurile inainte sa opteze pentru test, intrucat predispune la:

  • pierderea sarcinii (1 din 100 gravide sufera avort spontan);
  • fisuri sau rupturi ale membranelor (sacului amniotic), care duc la necesitatea unor masuri
    exceptionale pentru ducerea la termen a sarcinii;
  • moartea fatului in uter;
  • infectii ale lichidului amniotic.

Pe langa aceste pericole, exista si riscul esecului de recoltare a probei necesare pentru investigare in laborator. Amniocenteza este o procedura atat de delicata, incat in 0.8% din cazuri medicii esueaza in a extrage lichidul amniotic necesar pentru analiza, ceea ce impune necesitatea repetarii procedurii. Poate fi o experienta traumatizanta pentru gravida.

Sursa foto: osesek.pl

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare