Viitoarele mamici care doresc sa-si asigure viitorul copiilor in cazul in care acestia au nevoie in situatii"limita” cum sunt bolile grave sau accidentele o pot face prin intermediul prelevarii de celule materne din sangele ombilical.
Ce este sangele placentar?
Sangele placentar reprezinta "vehiculul” prin care se asigura necesarul de oxigen si de substante nutritive, fundamentale pentru cresterea si dezvoltarea fatului. Studiile au demonstrat prezenta de celule stem hematopoetice in sangele placentar, utilizarea acestora reprezentand o alternativa valoroasa a transplantului medular.Momentul nasterii reprezinta sansa unica de prelevare a acestui sange placentar. In mod normal, cordonul ombilical si respectiv placenta, dupa momentul nasterii, sunt considerate "eseuri ale sarcinii”, fiind distruse prin incinerare . Practic, odata cu acestea se distruge si bogata resursa de celule stem din sangele placentar. Celulele stem existente in sangele placentar pot trata peste 70 de boli.
30 de secunde, o sansa la viata
Recoltarea sangelui placentar este o procedura simpla, neimplicand niciun risc sau durere pentru mama sau fat. 30 de secunde dureaza recoltarea sangelui placentar de la o pacienta, daca procedura este executata de catre un bun recoltator. In cazul unuia cu mai putina experienta, procedura poate dura maximum 3 minute.
Din pacate, aproximativ 4000 de oameni mor anual de leucemie in intreaga lume. Transplanturile hematopoetice cu celule stem din singele placentar reprezinta o sansa in plus pentru viata.
Prima banca de celule stem din Romania
In Europa, sangele placentar este stocat in sistem de banca privata si banca publica. Cei care apeleaza la banca privata au posibilitatea de a-si pastra, contra cost, unitatile de sange colectate doar pentru copilul lor sau pentru o ruda apropiata. Cord Blood Center Ro a fost prima companie care a inceput sa ofere servicii de " private banking ” de sange placentar.
Aceasta inseamna ca orice viitoare mama poate apela, contra cost, la recoltare de sange placentar care va fi depozitat (in regim privat), adica fara sa il doneze, pastrand dreptul de proprietate pe intreaga durata de viata a copilului, urmand sa poata beneficia de acesta in caz de nevoie.
"Laboratorul de depozitare se afla la Cluj, insa, recoltarile se pot face in aproape toate spitalele mari din tara. Astfel incat, mamele care isi doresc sa depoziteze sau sa doneze celule stem pot cere sa li se recolteze sange placentar la nastere”, a precizat Sergiu Habago, managerul companiei Cord Blood Center - banca privata de celule stem.
Recoltarea, transportul si procesarea celulelor stem, in cazul mamicilor care doresc sa doneze sange placentar, este gratuita. Femeile care vor sa stocheze celulele stem in banca privata trebuie sa plateasca 3.270 lei pentru recoltare si procesare, plus o taxa de 17 euro plus TVA - pentru intretinerea celulelor in banca privata.