Cresterea copilului

#somn bebelus #baita copil #somn copil #muzica copii #probleme de somn

Rutina de somn la bebelusi, 5 ritualuri inainte de culcare

Adormirea bebelusului poate fi o sursa de stres pentru tine. Modul in care reusesti sa il adormi influenteaza foarte mult calitatea somnului si felul in care micutul se odihneste pe timpul noptii. Exista cateva ritualuri inainte de culcare - baita, masaj, citit, muzica -, care fac parte din rutina de somn si il ajuta pe bebe sa faca nani la aceeasi ora in fiecare seara, dar si sa aiba parte de un somn linistit si relaxat.

Nu exista o rutina de somn standard, care sa se aplice la toti bebelusii. Exista doar mai multe activitati si ritualuri pe care le poti incerca si observa daca functioneaza sau nu pentru micutul tau. Rutina nu trebuie sa contina foarte multi pasi, ci sa fie cat mai simpla, dar placuta pentru bebe.

1 Baita de seara

Bebelusul trebuie spalat in fiecare seara, nu numai din miotive igienice, dar si pentru a ajuta organismul sa se relaxeze. O imbaiere cu apa calduta poate face minuni pentru starea lui si ii poate induce imediat starea de somn, care parea sa nu mai vina.

2 Masajul de dupa baita

Baita trebuie completata intotdeauna cu un masaj. Nu numai ca aduce beneficii in sanatatea micutului, dar specialistii au observat ca masajul efectuat zilnic previne problemele de somn si imbunatateste calitatea acestuia. De aceea, masajul trebuie realizat zilnic, iar seara este momentul perfect pentru el.

Foloseste lotiuni de corp cu ingrediente naturale si arome care ajuta bebelusul sa se relaxeze si sa se odihneasca mai bine. Ai grija ca miscarile sa fie tandre, dar suficient de puternice pentru punerea in miscare a sangelui si relaxarea musculaturii.

3 Ultima masa a zilei

In foarte multe cazuri, combinatia dintre baita, masaj si alaptare se dovedeste a fi cea mai buna reteta de somn pentru bebelusi.

Efectele relaxante si calmante pe care baita si masajul le au, completate de masa de seara, il fac pe bebe sa fie somnoros, iar organismul lui sa intre intr-o stare de destindere, perfecta pentru a adormi.

Daca il hranesti suficient, dar tot pare dornic sa suga si observi ca incepe sa devina agitat sau iritat, da-i suzetica.

4 Cititul unei povesti

In cazul in care bebe nu adoarme nici dupa masa de seara, trebuie sa ai intotdeauna un as in maneca. Daca este inca destul de activ, initiaza un alt ritual in adormirea bebelusului: cititul.

Este o activitate relaxanta si o metoda care intareste relatia dintre tine si bebe. Citeste-i in fiecare seara aceeasi poveste. Nu este indicat sa fie foarte lunga si trebuie sa contina multe imagini, deoarece, in timp, vor deveni principala atractie a micutului.

Cititul trebuie sa fie un obicei zilnic, deoarece cultiva pasiunea pentru carti si contribuie din plin la dezvoltarea lui intelectuala, emotionala si cognitiva.

5 Zgomotele "albe" sau muzica

Daca bebelusul tau face parte din categoria celor care nu pot adormi fara muzica, atunci nu ezita sa o introduci in rutina de somn.

Opteaza pentru ceea ce se cheama sunete sau zgomote "albe" si pune-le pe fundal, atunci cand bebe este semi-adormit. Este vorba de acele ritmuri calmante, care imita anumite sunete din natura (susurul apei sau ciripitul pasarelelor) ori zgomote pe care le auzea bebe in burtica ta.

Creeaza o rutina personalizata pentru bebelusul tau si ai grija sa o respecti in fiecare seara, fara exceptie. In acest fel, copilul isi da seama ca a venit ora de somn si ca este timpul sa faca nani, iar culcarea lui nu va mai fi o problema pentru tine.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului