Cresterea copilului

#rujeola #pojar #copii #parinti

Rujeola sau pojarul la copii

Rujeola , cunoscuta si sub denumirea de pojar , este o boala contagioasa care se manifesta in general la varste foarte fragede. Rujeola este caracterizata in primul rand prin eruptii cutanate, tuse, febra mare, secretii nazale si oculare.


Rujeola este un virus comun la copiii cu varste intre 6 si 24 de luni, insa poate aparea si la copiii mai mari, la adolescenti sau chiar la adulti, dar cu o frecventa mult mai redusa.


Un copil infectat cu rujeola ii poate imbolnavi si pe altii cu 4 – 5 zile inainte de aparitia eruptiei cutanate, dar si pe toata durata acesteia. Boala se transmite cu usurinta prin aer, prin picaturile de saliva sau prin secretiile nazo-faringiene pe care copilul le poate imprastia in jurul sau atunci cand vorbeste, stranuta sau tuseste.


Ce este de facut 


In primul rand este recomandat sa chemi de indata medicul pentru a-l consulta pe micut. Nu ii oferi o medicatie pe care ti-a recomandat-o o persoana neavizata. Cel mai bine este sa urmezi indeaproape tratamentul recomandat de medic si  sfaturile primite in urma unei consultatii. Nu trebuie sa iti faci griji pentru ca tratamentul se face la domiciuliu si nu este necesara internarea.


In general tratamentul consta in medicamente pentru reducerea febrei, calmante ale tusei si ale sistemului nervos si eventual supozitoare de Algocalmin pentru copii.


Atentie!  Este foarte important sa izolezi copilul daca in casa mai sunt si alti copii si, evident, sa nu il mai lasi sa mearga la scoala/gradinita in  perioada in care este bolnav.


Pot aparea complicatii?


Complicatiile sunt destul de rare, insa ele pot fi prezente in momentul in care sistemul imunitar al copilului este slabit. De aceea este recomandat ca in aceasta perioada sa ii dai sa manance cat mai multe fructe si legume.


Totusi, in cazul in care apar complicatii (bronhopneumonie, otita), contacteaza din nou medicul pentru a-i da un nou tratament (care se bazeaza in general pe antibiotice). Daca situatia se inrautateste, ar fi bine sa duci copilul la spital. In general medicul decide acest lucru, dupa ce analizeaza starea copilului.


Alimentatia in timpul rujeolei


Este foarte probabil ca in perioada in care copilul este bolnav, acesta sa refuze sa manance in special din cauza temperaturii ridicate. Micutul nu trebuie sa fie fortat. Cel mai bine este sa il intrebi ce ar vrea sa manance si eventual sa ii faci mai multe feluri de mancare dintre cele preferate de el.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului