Iti doresti ca micutii tai sa fie cei mai buni prieteni, insa lucurile nu stau intotdeauna asa: competitia dintre cei doi sau dorinta de a-ti atrage atentia declanseaza conflicte unde, de multe ori, te simti prins la mijloc. Ce poti face pentru a imbunatati relatiile dintre acestia?
De cele mai multe ori, rivalitatea reprezinta doar o etapa in relatia dintre copiii tai, care trece de la sine. Daca insa este incurajata de catre parinti, atunci exista sanse mari ca aceasta sa se prelungeasca si in viata de adult, copiii tai incercand mereu sa se depaseasca prin realizarile lor.
Printre factorii care duc la rivalitate intre frati, se numara:
- Pe masura ce copiii incep sa descopere cine sunt, incearca sa isi gaseasca propriile activtati, talente si interese. Vor sa arate astfel ca sunt diferiti unul de celalalt.
- Copiii simt ca nu primesc atentie in mod egal de la parintii lor.
- Copiii simt ca relatia lor cu parintii poate fi afectata de venirea pe lume a unui nou fratior .
- Pe masura ce acestia cresc, trec prin diferite etape de dezvoltare, care influenteaza modul in care gandesc, maturitatea in gandire, modul in care se inteleg unul cu celalalt.
- Copiii care provin din familii unde certurile sau violenta inre frati nu este oprita de catre parinti sunt mai predispusi rivalitatii si conflictelor.
- Viata stresanta a parintiilor ii poate determina pe acestia sa nu acorde suficienta atentie copiilor;
- Modul in care parintii trateaza conflictele dintre copii ii poate impinge pe acestia la certuri si invidie .
Cum sa ii ajuti pe copii sa se inteleaga mai bine
- Nu face comparatii intre frati, gen „fratele tau invata mai bine”, „de ce nu ii urmezi si tu exemplul?” etc.
- Nu ii eticheta ( de exemplu, unul este artistul familiei, iar celalalt invata mai bine). Bucura-te de talentele, aptitudinile si succesele copiilor tai fara sa faci diferente intre acestia.
- Invata-i pe copiii tai sa coopereze, in loc sa incurajezi competitia dintre cei doi. Daca unul este mai bun la anumite discipline decat celalalt, atunci acestia ar trebui sa se ajute si sa se completeze.
- Vrei sa fii corect cu copiii tai si de aceea crezi ca egaliyatea este solutia. De multe ori insa, egalitatea pe care doresti sa o promovezi intre copiii tai nu este cea mai buna solutie. Daca intre acestia exista o diferenta de varsta mai mare, atunci este normal ca cei doi sa aiba privilegii diferite, in functie de interesele varstei lor. Cel mare va avea mai multe responsabilitati, asa cum si cel mic nu poate avea acelasi lucruri ca fratiorul in varsta. Explica-le deciziile tale si asigura-te ca micutii tai primesc tot ce au nevoie in functie de varsta lor.
- Planuieste activitati distractive in familie, pe placul tuturor. Daca micutii se mai cearta din cand in cand pe jucarii sau alte obiecte, atunci o activitate comuna va mai calma spiritele si ii va face pe cei doi sa se inteleaga mai bine.
- Asigura-te ca fiecare copil are spatiul sau pe care nu este nevoit sa il imparta cu celalalt fratior. Lasa-l pe fiecare sa aiba prorpii prieteni si nu ii obliga sa petreaca timpul imrepuna atunci cand au interese diferite.
- Incearca sa acorzi cateva minute din timpul tau pentru fiecare copil in parte, in mod regulat. Pentru copilul tau va fi o bucurie sa stea si singur cu parintii sai.
- Lauda-l pe ficare copil in parte, pentru reusitele sale. Ajuta-i sa se simta speciali tocmai pentru ca sunt diferiti.
- Initiaza conversatii cu acestia in care sa isi exprime sentimentele si sa iti explice care sunt lucrurile care ii afecteaza, ce anume ii deranjeaza, ce si-ar dori sa schimbe etc. In feul acesta, vei afla mai multe despre sursa rivalitatii si vei putea sa iei masuri.
- Acorda-le atentie atunci cand se cearta. Nu ignora situatia si nu pune totul pe seama varstei sau a normalitatii certurilor dintre frati. Nu lua partea niciunuia, ci lasa-i sa se calmeze si sa iti explice situatia. Ideal ar fi ca discutiile sa ii determine pe copii sa gaseasca ei insisi o solutie pentru problemele pe care le au.
- Invata-i pe copii cum sa isi imparta lucrurile in mod corect, cum sa faca un compromis si cum sa se respecte. Daca vor invata sa manuiasca aceste unelte, atunci vor reusi sa isi rezolve singuri conflictele.
- Nu este important cine a inceput totul, pentru ca acest lucru ii va face sa se certe si mai mult.
- Incurajeaza solutiile in care ambele parti au de castigat. Negocierea este una dintre mijloacele care duc la impacare.
- Implica-i pe copii in stabilirea regulilor. Astfel, te asiguri ca regulile sunt clare pentru amandoi, asa cum se cunosc si consecintele pentru incalcarea acestora.
- Nu te enerva si incearca sa fii rabdator cu copiii tai. Daca vei deveni agitat sau nervos, sunt sanse mari ca si copiii tai sa iti preia starea si sa nu ajunga la niciun rezultat in rezolvarea conflictelor.
Sursa foto : cdn.sheknows.com