Cresterea copilului

#rivalitate #complex #greseli #parinti #etichete #surori #printese

Rivalitatea dintre surori: cum le ajuti sa se inteleaga bine

Sa ai o mica printesa acasa este un sentiment de nedescris, insa lucrurile se complica in momentul in care ai doua printese carora trebuie sa le acorzi atentie in egala masura. Rivalitatea dintre surori poate da batai de cap oricarui parinte si este aproape imposibil sa faci in asa fel incat ea sa nu existe. In schimb, poti lua anumite masuri prin care sa-ti determini fiicele sa se inteleaga bine in marea majoritate a timpului.

Renunta sa faci comparatii intre surori

Comparatiile intre surori nu fac altceva decat sa alimenteze o rivalitate inutila. Asa cum unui parinte nu i-ar placea sa auda de la copilul sau ca este este un parinte mai rau decat altul, asa nici copiii nu suporta sa stie ca altii sunt mai buni ca ei. Daca vrei ca surioarele sa se inteleaga bine intre ele, evita sa spui despre una dintre ele ca este mai putin ascultatoare decat cealalta sau ca invata mai prost decat cealalta.

Fiecare fetita are o personalitate proprie, iar comparatiile o pot face sa se simta inferioara sau sa creada ca este iubita mai putin.

Evita sa le cataloghezi

Pentru a le ajuta pe surori sa se inteleaga bine, evita sa le cataloghezi si sa spui despre una ca este "frumoasa familiei", iar despre cealalta ca este "obraznica familiei". Ideal ar fi sa spui acelasi lucru despre amandoua, pentru ca ele sa nu simta ca le diferentiezi.

Marturiseste-le ca esti mandra de ele

Ca mama, trebuie sa gasesti intotdeauna un echilibru si sa tratezi egal copiii, chiar daca unul dintre ei te mai supara din cand in cand. Daca observi ca surorile se inteleg bine si se ajuta una pe cealalta, nu ezita sa le spui cat de mandra esti de ele. Astfel, reusesti nu doar sa distrugi rivalitatea dintre surori, ci si sa le incurajezi sa se inteleaga bine mai des.

Nu tine partea nimanui

Cand surorile se cearta, este bine sa nu tii partea nimanui, ci sa adopti o atitudine neutra. Spune-le ca amandoua au gresit si ca amandoua vor primi aceeasi pedeapsa. In acest fel, le determini sa le para rau ca s-au certat.

Petrece-ti timpul cu amandoua

Ele sunt doua, tu esti una singura, motiv pentru care trebuie sa te "imparti" egal si sa-ti petreci timpul cu ambele fetite. Uneori, este bine sa iti petreci timpul cu fiecare in parte, pentru a le permite sa se simta speciale. Intr-o zi poti iesi cu una dintre fetite la cumparaturi, a doua zi o poti duce pe cealalta in parc. Indiferent cum alegi sa-ti petreci timpul cu ele, nu face favoruri doar uneia, deoarece risti sa amplifici rivalitatea dintre surori.

Sursa foto:furryberry.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului