Cand iti aprinzi tigara, nu uita ca nu esti singura care fumeaza: pasiv, si copilul tau nenascut o face!
In mod sigur ati vazut, cel putin o data, o gravida „tragand cu pofta” dintr-o tigara. Ei bine, realitatea este cruda, iar o parte dintre viitoarele mamici dau vina pe dependenta si prefera sa ramana in continuare sub “catusele” acestui viciu, decat sa renunte la acesta spre binele sau si al fatului.
Se stie ca toti cei 2500 de compusi chimici dintr-o tigara afecteaza dezvoltarea copilului , iar daca acest lucru nu se vede in cele noua luni de sarcina, se va observa cu siguranta sigur dupa ce copilul se va naste.
Tutunul afecteaza fertilitatea
Persoanele care vor sa isi intemeieze o familie si care vor sa aduca pe lume un copil, trebuie sa se documenteze si sa fie constienti de faptul ca tutunul poate duce la contraceptie intarziata. Un studiu realizat in Marea Britanie a dovedit faptul ca femeile care fumeaza au probleme de conceptie si ca jumatate dintre acestea au sanse foarte mici de a ramane gravide in primele 12 luni de incercari. De asemenea, barbatii care fumeaza poti intampina probleme asemanatoare, reusind cu greu sa aiba spermatozoizi fertili.
Cum afecteaza tutunul nou-nascutul
Copiii femeilor care fumeaza pot avea mari probleme de sanatate inca din primele luni de viata. In primul rand pentru ca exista sanse mari ca bebelusul sa se nasca cu o greutate foarte mica. De asemenea, copiii risca sa aiba handicapuri cronice (paralizie cerebrala, probleme de invatare si retardare mintala) si uneori se poate ajunge chiar la deces.
Nu mai este pentru nimeni un secret faptul ca gravida fumatoare are un fat care se dezvolta extrem de incet, studiile de specialitate aratand ca femeile insarcinate care fumeaza au cu 20% mai multe sanse decat nefumatoarele sa nasca prematur . Alte cercetari recente arata faptul ca in momentul in care exista diverse interactiuni genetice nedorite, o mama fumatoare risca sa nasca un copil cu defecte fizice majore, ca de exemplu „buza de iepure” ori „gura de lup” (bolta paladina deschisa).
De aceea, este foarte important ca gravidele sa evite locatiile in care se fumeaza pentru ca si fumatul pasiv poate crea probleme de dezvoltare sau afectiuni genetice fatului.
Complicatii pe perioada sarcinii
Medicii au fost de acord ca fumatul produce o multime de complicatii pe durata sarcinii. Asadar, femeile care fumeaza in primele luni de graviditate risca sa aiba o sarcina ectopica (copilul sa aiba o pozitie anormala) ori o sarcina extrauterina. O alta mare problema pe care o poate cauza fumatul este avortul spontan.
De asemenea, gravidele fumatoare pot intampina complicatii placentare, deoarece tutunul priveaza placenta si copilul de oxigenul si nutrientii necesari. Tot legat de aceasta, mai poate aparea riscul de placenta praevia (atunci cand placenta este pozitionata prea jos in uter si acopera o parte din cervix), sau placenta abruptio, (atunci cand aceasta se desprinde de peretele uterin inainte de nastere). In ambele cazuri placenta tinde sa se mareasca si sa se ingroase pentru a produce nutrienti fatului, insa acest lucru nu ii mai permite copilului sa creasca, nascandu-se, in cele din urma, cu o greutate foarte mica. Din aceasta cauza, bebelusul poate intampina dupa nastere foarte multe probleme de sanatate, mai ales in ceea ce priveste plamanii.
Alte probleme intampinate de bebelusii cu mame fumatoare
Copiii nascuti din mame fumatoare sunt de trei ori mai expusi sindromului mortii infantile subite, comparativ cu bebelusii nascuti din mame nefumatoare. Astmul si autismul sunt alte doua mari probleme de sanatate pe care noii nascuti risca sa le intampine mai devreme sau mai tarziu. Cercetatorii au descoperit de curand faptul ca mamele care fumeaza in primele saptamani de sarcina risca sa nasca copii care sunt cu 40% mai predispusi autismului . De asemenea, bebelusii ai caror mame au fumat pe timpul sarcinii pot avea probleme de comportament si pot suferi de un deficit de atentie.
Renunta la fumat!
Toti medicii recomanda intreruperea fumatului atat pe perioada sarcinii cat si pe perioada alaptarii, insa daca nu poti face acest lucru de una singura, apeleaza la ajutorul unui specialist, intra intr-un program antifumat si cel mai important aspect... gandeste-te la sanatatea ta si a copilului tau.