Cresterea copilului

# risc cancer #cancer #fertilizare #fertilizare in vitro

Risc mai mare de cancer la bebelusii conceputi prin fertilizare in vitro

Bebelusii nascuti prin metoda fertilizarii in vitro (FIV) prezinta un risc crescut cu 33% de a dezvolta cancer, arata un studiu citat de cotidianul britanic Daily Mail. Potrivit cercetatorilor danezi, copiii nascuti in urma tratamentelor de fertilizare sunt predispusi sa dezvolte leucemie sau cancer la creier.


Studiul danezilor afirma ca tratamentul FIV poate duce la schimbarea modului in care functioneaza anumite gene atunci cand sunt transmise de la parinte la copil, in procesul cunoscut sub numele de "imprimare genomica". Aceste defecte genetice sunt corelate cu dezvoltarea cancerului in copilarie, afirma cercetorii.

Potrivit acestora, aceste schimbari sunt declansate de anumite aspecte din tratamentul pentru fertilitate, cum ar fi expunerea la hormoni, inseminarea intarziata, conditiile de crestere a embrionilor, inghetarea acestora etc. Insa oamenii de stiinta nu au putut elimina complet faptul ca acest risc poate fi prezent din cauza infertilitatii parintilor si nu neaparat din cauza tratamentului hormonal la care sunt supusi.


Britanicii nu au descoperit niciun risc

Mai devreme in acest an, specialistii britanici au realizat un studiu care a implicat peste 100.000 de copii nascuti prin metoda FIV si nu au descoperit niciun astfel de risc, mentioneaza sursa citata.

Actuala cercetare, publicata in revista americana "Fertilitate si Sterilitate", a revizuit 25 de studii din 12 tari dezvoltate, precum SUA, Marea Britanie, Danemarca, Franta si Israel, intre anii 1990 si 2010.

"Rezultatele celei mai mari meta-analize pe acest subiect pana astazi indica o asociere intre tratamentul de fertilitate si cancerul la copii", a aratat doctorul Marie Hargreave de la Centrul de Cercetare al Cancerului din Copenhaga.

O teorie inaintata de specialistii danezi ar fi aceea ca medicamentele impotriva estrogenului, care stimuleaza ovulatia, sunt similare cu "dietilstilbestrolul", un medicament prescris gravidelor pentru a preveni avorturile spontane si a opri complicatiile in sarcina, dar care, mai tarziu, a fost corelat cu cancerul in copilarie.

Sursa foto: isabelvasconcellos.com.br

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului