In ultima perioada tot mai multe femei aleg sa devina mame dupa 30 de ani si chiar dupa 40 de ani. Acest lucru il releva statisticile care arata ca un copil din zece este nascut de o mama care a trecut de 40 de ani si mult mai multi - de femei care au depasit 30 de ani.
Motivele pentru care iau aceasta hotarare sunt in cazul majoritatii aceleasi: ascensiunea profesionala, libertatea si uneori neincrederea in partener. Multe dintre acestea considera ca nu sunt pe deplin pregatite, fara insa sa tina cont si de faptul ca exista o varsta biologica potrivita pentru sarcina si nastere. Mai mult decat atat, pe masura ce organismul imbatraneste, treptat se diminueaza si sansele de a concepe un copil, iar riscul unei complicatii in timpul sarcinii creste.
Avantaje si dezavantaje
Din punct de vedere medical (biologic), varsta optima pentru a da nastere unui bebelus este intre 20 si 30 de ani. Deoarece inainte de 20 de ani desi tinerele sunt foarte fertile, organismul lor poate sa nu fie corespunzator dezvoltat pentru a avea o sarcina normala, fara complicatii. In schimb, in intervalul 20 -30 de ani, organismul va face fata cu mai multa usurinta unei sarcini. Pe langa faptul ca vei fi o mamica tanara si frumoasa, vei dispune de energia necesara pentru a face fata aparitiei unui nou membru al familiei. De asemenea, iti vei putea relua cu mai mare usurinta activitatea de la serviciu, vei fi entuziasta si mult mai motivata sa te implici in noi proiecte profesionale. Insa, odata cu trecerea timpului sansele de scad simtitor si s-ar putea ca oboseala noptilor nedormite in primele luni de viata ale copilului sa isi puna amprenta serios pe tonusul si sanatatea ta. Din pacate, riscul unui avort spontan este de 40% si creste riscul unor complicatii atat pentru mama, cat si pentru micut. De aceea, cel mai important lucru este sa fii pregatita sa aduci pe lume un copil, din toate punctele de vedere, care cu siguranta ca iti va da energie si pofta de viata numai la privirea surasului lui.