Cresterea copilului

#simptome #sarcina #test de sarcina #gravida #insarcinata

Primele semne ale sarcinii

Atunci cand ai ramas insarcinata, corpul tau incepe sa iti dea diferite „semnale” si sa te anunte astfel, ca se pregateste pentru o noua etapa. Primele zile de sarcina debuteaza cu o serie de simptome ce fac parte dintr-un sir lung de schimbari pe care le vei experimenta de-a lungul a noua luni.

Pentru a fi sigura ca intr-adevar esti insarcinata, verifica-ti banuielile cu ajutorul unui test de sarcina si cu o vizita la medic. Iata insa primele semne care iti arata ca esti insarcinata:
 

Lipsa menstruatiei
 

Cel mai intalnit semn care iti arata ca esti insarcinata este lipsa menstruatiei. Daca ai o menstra regulata, insa de data aceasta a intarziat mai mult de doua saptamani, atunci este timpul sa iti faci un test de sarcina.

 

Sensibilitate a sanilor

 

Pe langa lipsa menstruatiei, sanii experimenteaza schimbari inca din primele zile de sarcina. Corpul tau incepe sa se pregateasca de timpuriu pentru alaptat, asa ca iti vei simti sanii mai tari si mai sensibili. De asemenea, este posibil sa observi o schimbare de culoare a mameloanelor.

 

Oboseala

 

Atunci cand esti insarcinata, vei observa cum oboseala te afecteaza mai mult decat de obicei. Este posibil sa intampini dificultati in a te trezi dimineata si vei simti nevoia sa mergi la culcare mai devreme. Daca obisnuiesti sa fii o persoana activa, vei observa cum, pe la ora pranzului, deja simti nevoia sa faci o pauza. Activitatile simple, precum mersul la cumparaturi, te vor epuiza si vei simti mai mereu nevoia sa te asezi si sa te odihnesti. Acest simptom se datoreaza schimbarilor prin care trece corpul tau la nivel hormonal.

 

Urinarea frecventa

 

Un alt semn timpuriu care iti arata ca esti insarcinata este nevoia frecventa de a urina. Acest lucru se datoreaza faptului ca marirea uterului incepe sa exercite presiune asupra vezicii urinare. Din pacate insa, acesta va deveni un fapt constant pe parcursul celor 9 luni de sarcina.

 

Greata

 

Inca din prima saptamana de sarcina poti incepe sa experimentezi greturile de dimineata, senzatiile de voma sau rau de stomac. Desi starile de genul acesta te vor insoti pe tot parcursul primului trimestru de sarcina, dupa aceasta perioada greturile incep sa dispara, corpul tau adaptandu-se schimbarilor prin care trece.
 

Ameteala si lesin

 

Urcatul scarilor, ridicarea de pe scaun dupa o perioada in care ai stat prea mult jos sau pur si simplu faptul ca trebuie sa stai la coada la cumparaturi te poate face sa te simti usor ametita. Este posibil chiar sa lesini. Vei mai experimenta astfel de stari si atunci cand nu mananci suficient. Pentru ca este momentul sa te hranesti pentru inca o persoana, ar fi indicat sa tii mereu cu tine diferite snacksuri sanatoase, bogate de aesmenea in zahar, care sa iti redea energia atunci cand  nu ai timp sa iei masa.

 

Pofte

 

Aproape fiecare femeie insarcinata isi aduce aminte cu placere de poftele ciudata ce o trezeau chiar si in miezul noptii. Este indicat sa dai curs acestor pofte, bineinteles cu masura in ceea ce priveste cantitatea.

 

Sensibilitate pentru mirosuri

 

Un alt semn de timpuriu al sarcinii este sensibilitatea catre arome; vei descoperi cum pana si aromele tale preferate iti dau o senzatie de greata . De asemenea, vei fi mult mai alerta in depistarea diverselor mirosuri pe care inainte nici macar nu le mai bagai in seama.

 

Constipatia

 

Uterul aflat mereu in schimbare isi pune amprenta asupra corpului tau pe masura ce creste. Astfel, acesta se face responsabil si de senzatia de constipatie, de „ardere” la stomac sau de digestia lenesa. Mesele mai putin consistente, insa mai frecvente, hidratarea corespunzatoare si vitaminele prenatale te vor ajuta sa mentii lucrurile sub control.

 

Schimbarile de dispozitie

 

Nu este de mirare ca dispozitia ta se poate schimba brusc, avand in vedere multitudinea de schimbari la nivel fizic prin care esti nevoita sa treci. Acestora li se adauga responsabilitatea si pregatirea intregii tale vietii pentru venirea pe lume a bebelusului. Vei trece de la o stare la alta, fara sa iti explici prea bine de ce, insa sprijinul venit din partea partenerului si al familiei te vor ajuta sa treci cu bine peste starile emotionale din timpul sarcinii.

 

Temperatura mai ridica a corpului

 

Este posibil sa simti temperatura corpului mai ridicata decat de obicei, asa ca primul gand se va indrepta catre o eventuala raceala. Daca ai incercat sa ramai insarcinata, probabil ca doctorul deja ti-a recomandat sa tii o evidenta a temperaturii corpului in fiecare zi. Daca aceasta este mai ridicata si se mentine astfel pentru aproximativ doua saptamani la rand, atunci poate fi un semn al sarcinii. Un control medical iti va confirma orice banuiala.

 

Dureri de spate

 

Greutatea ta se schimba, uterul se mareste, postura corpului tau incearca sa se adapteze si astfel observi cum te alegi cu dureri de spate cu care te vei confrunta din pacate, pe toata durata sarcinii. In plus, corpul tau incepe sa se pregateasca, incet incet pentru nastere, asa ca anumite ligamente se relaxeaza pentru a favoriza nasterea. Este timpul sa descoperi noi pozitii de stat sau de dormit, pentru a mai atenua putin durerea de spate.

 

Sangerare

 

Unul dintre simptomele mai putin cunoscute ale sarcinii il reprezinta sangerarea usoara ce are loc, de obicei, in primele zile dupa ce ai ramas gravida. Ovulul fecundat incepe sa se implanteze in uter, iar rezultatul il constituie sangerarea usoara , secretie de obicei de culoarea maronie. Nu toate femeile experimenteaza acest simptom, insa trebuie sa il iei in calcul ca fiind un posibil „vestitor” al sarcinii.

 

Luarea in greutate

 

Observi ca hainele incep sa vina tot mai stramte pe tine, iar cantarul arata ca ai luat putin in greutate. Desi trebuie sa iti tii greutatea sub control, in cele noua luni de sarcina vei continua sa castigi kilograme in plus, 12 fiind „suma” recomandata, in cazul mamicilor cu un Indice de Masa Corporala normal.

 
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului