Cresterea copilului

#anxietate separare #prima zi gradinita #copii gradinita #trucuri parinti

Pregateste-ti copilul pentru gradinita! Cum sa faci despartirea mai usoara in prima zi

Copilul tau incepe gradinita, iar cel mai mare cosmar al tau este reactia pe care o va avea in momentul in care vei pleca si il vei lasa singur in prima zi. Anxietatea de separare incepe de la varsta de bebelus si continua pana la z6 ani, dar cunoaste apogeul la varsta prescolara. Pentru a evita scenariul in care cel mic se tavaleste de plans si tipa dupa tine sa nu il lasi singur, iata cateva trucuri care fac tranzitia mai usoara si il pregatesc pentru acest moment!

 

Vorbeste-i din timp despre gradinita

Incepe sa tatonezi terenul cu una-doua saptamani inainte de inceperea gradinitei. Vorbeste-i despre schimbarea care va avea loc in viata lui si despre ce se va intampla acolo etc. Pune accentul pe lucrurile si activitatile pozitive care au loc la gradi. Vorbeste-i despre cum va cunoaste copiii noi, cum se va juca si se va distra cu ei, dar si despre cate lucruri minunate va invata acolo.

Familiarizeaza-l cu locul si institutia

Tot cu cateva zile inainte, incepeti sa mergeti in plimbare pe la gradinita, pentru a-l obisnui cu locul si a face astfel tranzitia mai usoara. Explorati cladirea, spatiile de joaca si vizitati imprejurimile, in acelasi timp in care ii povestesti despre lucrurile frumoase pe care le va face acolo. Fa-i cunostinta si cu educatoarea inainte de inceperea gradinitei, astfel incat copilul sa se familiarizeze cu ea si sa-i fie mai usor sa ramana doar in compania ei, cand il vei lasa acolo in prima zi.

Nu pleca pe furis

Multi parinti gresesc atunci cand dispar pe furis din preajma copilului in prima zi de gradi, pentru a evita coplesitorul moment al despartirii. Disparitia brusca din raza vizuala a copilului va creste nivelul de anxietate al acestuia, il va speria si cu siguranta, va deveni factor declansator pentru un acces de furie. Ia-ti intotdeauna la revedere de la copilul tau, chiar daca momentul se lasa cu cateva lacrimi si suspine!

Asigura-l ca te vei intoarce dupa el

Anuntat-ti copilul ca este timpul sa pleci cu zambetul pe buze si asigura-l ca te vei intoarce dupa el. Spune-i si ora exacta la care vei ajunge. Asigura-te ca nu intarzii, pentru a nu-i creste si mai mult anxietatea si a-l face sa-si piarda increderea in tine.

Formati-va ritualuri de despartire

Indulceste putin despartirea cu un ritual personalizat de despartire. Fedonati un cantecel impreuna, pupati-va de mai multe ori sau inventati un joc cu batai din palme pentru a marca momentul si a mai detensiona atmosfera.


Sursa foto: 21random.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului